Ще третирам всяка държава в ЕС еднакво

Ще третирам всяка държава в ЕС еднакво | StandartNews.com

Ще гарантирам справедливост за Шенген и "Южен поток", обяви в интервю за вчерашния брой на "Стандарт" кандидатът на ПЕС за президент на Еврокомисията Мартин Шулц. Според настоящия председател на Европарламента след 25 май Европа трябва да направи завой към по-социална политика. Днес предлагаме втората част от интервюто на немския социалист, който вчера пристигна у нас.

- Г-н Шулц, къде е балансът между бюджетните икономии и насърчаването на икономическия растеж за инвестиции в ЕС?

- Публичните бюджети не могат да бъдат балансирани, без да се инвестира в растеж и работни места. С подходящите инструменти и стратегически избори ние можем да стимулираме европейската икономика. За мен ключът към този отговор е справедливостта. Беше ли честно да използваме милиарди за спасяването на банките, докато данъкоплатците граждани, които нямаха нищо общо с кризата, са загубили достъп до жизненоважни публични услуги? Правилно ли е да се принуждават правителствата да намалят хиляди работни места, като по същото време се игнорират трилионите изгубени евро чрез данъчни измами?

Строгите политики причиняват повече болка, отколкото ползи, социалните разходи са твърде тежки, както станахме свидетели в Гърция и Испания например.

- Разделението на т.нар. важни и второстепенни държави в ЕС касае и България. Как може да се промени това?

- Аз ще третирам всяка държава еднакво, както винаги съм правил. Това е, което ние, социалистите, правим! Европа е проект на равни! За мен няма значение дали една държава е голяма или малка, богата или бедна, стар или нов член на съюза. България се присъедини към ЕС през 2007 г. и беше обещано, че животът ви ще се подобри, че вие ще бъдете по-богати и че ще имате по-големи възможности. Предполагам, че много българи смятат, че това не се е случило. Това е така, защото сегашното ръководство в Брюксел не е изпълнило обещанията си при присъединяването. Аз ще се уверя, че средствата от ЕС се харчат по-добре и че българите имат повече възможности, отколкото са сега.

- След първия телевизионен дебат с опонента ви от ЕНП Жан-Клод Юнкер предстои втори - в Маастрихт на 28 април, но вече с участието и на Гай Верхофщад (АЛДЕ) и Ска Келер (Зелените). По кои теми ще призовете за консенсус и къде няма да отстъпите?

- Очаквам този първи по рода си дебат на председателите. Той ще се предава пряко на 16 езика и в над 30 университета в Европа. Мисля, че е страхотна възможност да покажем на европейските граждани, че този път е различно, че този път хората ще гласуват не само за политическата посока на ЕП, но и ще решат кой ще оглави Европа.
Искам да бъда първият председател на Еврокомисията, който е избран в резултат на демократичен избор, а не на задкулисен избор. Ще използвам тази възможност да убедя хората, че аз съм кандидатът, за който да излязат и да гласуват. И аз ще подчертая моя ангажимент към създаването на работни места, особено по отношение на младежката заетост, както и други свои виждания за Европа. Приканвам българите да гледат дебата на 28 април - ще бъде запомнящо се събитие!

- Има коментари, че от АЛДЕ биха били по-склонни да подкрепят Юнкер за президент на ЕК. Така ли е? Сред кои партии ще търсите съюзници вие?

- Моят фокус в момента е да гарантирам възможно най-голяма група на социалистите и социалдемократите в ЕП. Затова предприех тази обиколка в Европа, за да обясня своята програма. Затова ПЕС има такава сложна система за дигитална кампания и за кампания от врата на врата. Искаме нашите поддръжници да излязат и да гласуват през май. Надявам се ние да бъдем най-голямата група в ЕП, което ще ни позволи да поведем една прогресивна коалиция, споделяща нашата визия за бъдещето на Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай