Ще предложа СДС да обсъди участието си в управлението

Ще предложа СДС да обсъди участието си в управлението | StandartNews.com

Чашата ще прелее, ако се приеме негласувалите да бъдат отписвани за следващия вот

Този Изборен кодекс готви парламент, в който ще влязат само ГЕРБ, ДПС и БСП, казва зам.-председателят на СДС Костадин Марков

Очевидно е, че ГЕРБ се опитва да се хареса на всички и в тази каша жертва РБ
Ако напуснем коалицията, няма като ДСБ да си оставим кадрите във властта
Когато принудиш един човек да отиде да гласува, той или ще гласува протестно, или ще даде вот за силните на деня

- Г-н Марков, с доста обрати върви гласуването на новия Изборен кодекс. Неща, приети на комисия, в зала се променят. Вашето обяснение?

- Винаги, когато се бърза, се допускат грешки. Вече успяхме да "постигнем" няколко текста, които не вещаят нищо добро. Гаврата с референдумите - да се провеждат отделно от изборите, на практика ги обрича да не могат да достигнат необходимата активност. Аз също не одобрявам голяма част от въпросите на Слави Трифонов, за които е събрал подписи. Считам ги за крайно популистки и че могат да разбъркат политическата система. Но въпросът е принципен - не бива нашата оценка да отменя правото на хората да се произнасят чрез механизмите на пряката демокрация.

- Много противоречиви са оценките за приетото задължително гласуване - от покушение срещу демокрацията до единствения лек за болестта купен и корпоративен вот. Май и в РБ не сте единни.

- Почти всички присъстващи в зала депутати от РБ гласуваха против. Аргументите ни са ясни - задължителното гласуване в комбинация с новата графа, която искат да има в бюлетините "не подкрепям никого" и броенето на тези гласове за действителни на практика вдига прага за влизане в парламента. Когато принудиш един човек да отиде да гласува, той или ще гласува протестно, или ще даде вот за силните на деня. По този начин се ощетяват по-малките формации. Така в следващия парламент могат да влязат само ГЕРБ, БСП и ДПС.

- Срещу кое още възразявате от досега приетите текстове?

- Отпадането на район "Чужбина" и възможността хората да гласуват за свои, реални кандидати. А това, което ще прелее чашата, е предложението за дерегистрация - да загубиш право да гласуваш, ако си пропуснал един или два избора. Това просто е абсурдно. А извинителната бележка, която трябва да представиш в свое оправдание, прави ситуацията комична. Разберете, не е това начинът да се чистят избирателните списъци. Има си администрация, която отговаря за това.

- Как се получи това объркване с гласуването за ограниченията при разкриване на секции в чужбина? Наистина ли ще внасяте законопроект за промени в още неприетия Изборен кодекс?

- Обсъждали сме да внесем ЗИД, който ще върне разкриването на секции в ЕС и Северна Америка и извън дипломатическите представителства. Имаше такъв текст, беше предложен, но така и не бе прочетен, за да се гласува. Иначе аз съзнателно подкрепих да се гласува само в посолства и консулства, защото това, което се случваше в Турция, беше безобразие.

- Остро критичен ли сте. Може ли Изборният кодекс да срути управленската коалиция?

- Вече става тенденция ГЕРБ да гласува с БСП и ДПС по изключително ключови въпроси, което ме кара да се замисля за нашата позиция - на депутатите от СДС и участието ни в управленската коалиция.

- При какво условие?

- Ако във вторник бъде приет и текстът за дерегистрацията и квадратчето "не гласувам за никого" се брои за действителен глас, аз ще разговарям с всички депутати от СДС и ще поставя въпроса пред нашите политически органи за участието ни в управленската коалиция. До момента СДС е бил изключително коректен партньор както в РБ, така и в партньорството ни с ГЕРБ. Преглътнахме доста неща в името на стабилността на управлението. Но чашата започва да прелива.

- Какви биха били последствията от излизането на СДС в опозиция?

- Много сериозни. Разбира се, ние ще се съобразим с решенията на политическите органи, но фактът, че се стига до подобен дебат, показва, че нещата достигат критична точка.

- Това означава ли, че министърът на икономиката и лидер на СДС Божидар Лукарски също трябва да се оттегли?

- Ако се стигне до излизане на СДС в опозиция, няма да е както стана с ДСБ. Ще настоявам властта да напуснат министри, заместник-министри, областни управители, всички политически фигури, които са в управлението. Първо ще поговоря с депутати и след това ще го внесем за разглеждаме в политическите органи на СДС - НИС и Националния съвет. Смятам, че всеки лидер ще се съобрази с политическото решение на партията.

- А ако се вземе решение, което противоречи на вашето вътрешно убеждение?

- Ако се вземе решение, което противоречи на вътрешното ми убеждение, мога да изляза и от парламента. Това не е проблем за мен. Въпросът е кой ще влезе след това.

- И всичко това само заради промените в Изборния кодекс? Имате ли и други основания?

- Вече казах, че има натрупване на критична маса от погрешни решения. Изборният кодекс е само капката, която преля чашата. Мога да дам и още примери. Аз силно се ядосах от това, което се случи със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Премиерът каза, че палатките не му пречат, и си променихме позицията. Дразня се и от наложените промени в Закона за обществените поръчки. ГЕРБ и ДПС пак гласуваха заедно по Закона за НСО. Ами промените в Конституцията, някои данъчни закони... Натрупаха се много неща.

- И вие заговорихте едва ли не за коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП като Георги Първанов. Какво става, та вие участвате в правителството?

- Ясно се забелязва, че Изборният кодекс оформя парламент, в който да останат тези три партии.

- А допускате ли да няма преднамереност и просто да се получават грешки?

- Напълно е възможно, но затова трябва да има по-голям диалог и да влизаме с единни позиции в зала, за да не се налага и на ГЕРБ да търсят панически подкрепата на ДПС, на БСП, на кой ли не в парламента, само не и в рамките на официалната коалиция. Нека да е ясно управляващото мнозинство, да изчистваме предварително помежду си казусите. Да се убеждаваме, да се караме, ако трябва, но когато излезем публично, да имаме единна позиция. Очевидно е, че ГЕРБ по определени въпроси се опитва да балансира, да се хареса на всички - хем да задоволи Патриотичния фронт, хем да запази някакви отношения с ДПС и много често в тази каша жертва нас, Реформаторския блок.

- Да не се чувствате пренебрегнати за експресната среща на Борисов с патриотите след обаждане от Валери Симеонов, задето не сте били поканени?

- Не, категорично.

- От самото начало отношенията ГЕРБ-РБ не вървят гладко, макар вие да сте официалният коалиционен партньор. Статутът на ПФ и АБВ е малко по-различен. Защо се получава така?

- Моето мнение е, че Радан Кънев малко прибързано извади партията си от управлението и я изпрати в опозиция. А ДСБ, за да не бламира лидера си, беше длъжна да го следва. И те влязоха в един филм и до ден днешен се обясняват. СДС напротив, винаги е бил с последователна позиция. Още преди изборите твърдяхме, че единствената възможна управленска конфигурация е с ГЕРБ. Затова и не сме си позволявали да обиждаме премиера по никакъв начин и когато тази коалиция се случи, не ни беше нужно да обясняваме защо сме еволюирали. Бяхме безкрайно почтени и в РБ, и в коалицията с ГЕРБ, подкрепяйки всичко, което смятаме, че е полезно за държавата. Преглътнахме някои неща даже. Но започна да се натрупва напрежение. И е хубаво да преосмислим отношенията си с ГЕРБ.

- Възможно ли е това преосмисляне да предизвика верижна реакция и в крайна сметка РБ да излезе с единна позиция от управлението?

- Не мога да предвидя. Както виждате, когато ДСБ обяви решението си, това не се случи.

- А доколко принципни са съображенията ви или просто търсите дивиденти преди президентските избори?

- Какво точно чака СДС от президентските избори, та да има съмнения, че търсим дивиденти? Ако имаше такава цел, за каквато намеквате, това щеше да се случи преди парламентарните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай