Роми населили кантората на Евлоги и Хр. Георгиеви

Къщата в Букурещ е 63% държавна и 37% частна собственост, но е занемарена

Роми населили кантората на Евлоги и Хр. Георгиеви | StandartNews.com

Ромски семейства обитават сградата в Букурещ, която е била кантора и дом на нашите големи дарители – Евлоги и Христо Георгиеви. Условията са крайно мизерни и не всеки би се съгласил да живее в тази опасна постройка. В днешно време кметството в румънската столица притежава 63% от сградата, а останалите 37 на сто са частна собственост, съобщава "Монитор".

Нищо не е останало от първоначалния блясък на двуетажната къща на братя Георгиеви на улица „Мошилор“ 74. Построена е през 1867 г. от Христо, който се грижи за търговските дела в Букурещ, докато брат му Евлоги управлява кантората в Галац. За времето си сградата, която сега е исторически паметник на културата, е била истински архитектурен бисер. Има формата на латинската буква L, като в главната част откъм улицата се разполагат служебните помещения, а в останалата - жилищните. Фасадата е в стил еклектик с изящни декоративни елементи над прозорците и балкона. След смъртта на Христо през 1872 г. Евлоги се премества в Букурещ и поема търговските дела. В къщата живее и вуйната на братята - Елисавета Пулиева, която се грижи за домакинството. В завещанието си Евлоги посочва Пулиева като наследник на богатия дом на улица „Мошилор“. Вероятно след нейната смърт наследниците й са продали къщата на румънци.

По всичко изглежда, че следващите стопани не са полагали грижи да поддържат тази красива и просторна сграда. Някои от декоративните елементи над прозорците отдавна са паднали, фасадата е в отчайващо състояние, балконът почти се е срутил и е подпрян с дървени подпори. Преди две-три години на първия етаж откъм улицата работеше тапицерско ателие, но и то е затворило, вероятно защото сградата е опасна за обитаване.

„Имахме инициатива с общината в Карлово, където са родени братята Евлоги и Христо Георгиеви, тази сграда да се превърне в Културен център на българо-румънското приятелство чрез съвместен проект. Разговаряли сме с предишния кмет на Букурещ Сорин Опреску, който се съгласи на среща с български представители да се обсъди подобна идея. После той беше сменен и на практика нямаме напредък по въпроса“, каза почетният председател на Демократичния съюз на българите в Букурещ Лука Велчов.

Той обясни, че е разговарял и с настоящия кмет Габриела Фиря, която също не е отказала да обсъди с български представители сградата да стане културен център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай