Сряда,

Роми населили кантората на Евлоги и Хр. Георгиеви

От: Редактори, сн. Монитор -
244
Роми населили кантората на Евлоги и Хр. Георгиеви
A
A
A

Ромски семейства обитават сградата в Букурещ, която е била кантора и дом на нашите големи дарители – Евлоги и Христо Георгиеви. Условията са крайно мизерни и не всеки би се съгласил да живее в тази опасна постройка. В днешно време кметството в румънската столица притежава 63% от сградата, а останалите 37 на сто са частна собственост, съобщава "Монитор".

Нищо не е останало от първоначалния блясък на двуетажната къща на братя Георгиеви на улица „Мошилор“ 74. Построена е през 1867 г. от Христо, който се грижи за търговските дела в Букурещ, докато брат му Евлоги управлява кантората в Галац. За времето си сградата, която сега е исторически паметник на културата, е била истински архитектурен бисер. Има формата на латинската буква L, като в главната част откъм улицата се разполагат служебните помещения, а в останалата - жилищните. Фасадата е в стил еклектик с изящни декоративни елементи над прозорците и балкона. След смъртта на Христо през 1872 г. Евлоги се премества в Букурещ и поема търговските дела. В къщата живее и вуйната на братята - Елисавета Пулиева, която се грижи за домакинството. В завещанието си Евлоги посочва Пулиева като наследник на богатия дом на улица „Мошилор“. Вероятно след нейната смърт наследниците й са продали къщата на румънци.

По всичко изглежда, че следващите стопани не са полагали грижи да поддържат тази красива и просторна сграда. Някои от декоративните елементи над прозорците отдавна са паднали, фасадата е в отчайващо състояние, балконът почти се е срутил и е подпрян с дървени подпори. Преди две-три години на първия етаж откъм улицата работеше тапицерско ателие, но и то е затворило, вероятно защото сградата е опасна за обитаване.

„Имахме инициатива с общината в Карлово, където са родени братята Евлоги и Христо Георгиеви, тази сграда да се превърне в Културен център на българо-румънското приятелство чрез съвместен проект. Разговаряли сме с предишния кмет на Букурещ Сорин Опреску, който се съгласи на среща с български представители да се обсъди подобна идея. После той беше сменен и на практика нямаме напредък по въпроса“, каза почетният председател на Демократичния съюз на българите в Букурещ Лука Велчов.

Той обясни, че е разговарял и с настоящия кмет Габриела Фиря, която също не е отказала да обсъди с български представители сградата да стане културен център.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички