Проверяваме митническите декларации на фотоволтаиците

Проверяваме митническите декларации на фотоволтаиците | StandartNews.com

Валентин Николов, зам.-шеф на комисията по енергетика в парламента

- Г-н Николов, още преди дебата в парламента в сряда с членовете на КЕВР се заговори за отлагане с месец на промяната на цената на тока?

- Да, така е и вероятно това ще стане факт. Но това би довело до още по-голям дефицит в НЕК.

- Какво би излязло от проверката на ВЕИ централите, могат ли да се търсят резерви там?

- Проверката би могла да покаже дали е спазена нормата на инвестиционна печалба. Ще проверяваме включително и митническите декларации при вноса на оборудването. Защото, ако се окаже, че тази норма е по-висока от заложената и понеже тези показатели навремето са били основание за формиране на високата цена на тока на тези централи, плащаната цена би могла да се третира като държавна помощ. Това би могло също да намали цената на тока на ВЕИ-тата.

- Появиха се доста крайни решения вчера. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров например иска одържавяване на американските централи?

- Подобна практика има в Унгария, например. Но там лицензите са издадени през 2004 г., докато при нас - 2009 г. И там правим проверки. Има например едни 80 млн., които са дадени от компанията майка и са записани като инвестиция, а това може да не е така. Но на практика всички плащания на НЕК са заложени така, че ако одържавим централите, банките кредиторки отново ще прибират парите. Затова на практика това не е разумно и възможно решение.

- Другата идея на КНСБ е държавата да поеме дълговете на НЕК за "Цанков камък" и АЕЦ "Белене"?

- Говорих в неделя с икономическия министър Влади Горанов за това. Той е съгласен, казва -"Добре, ще взема пътя, а след това какво да взема".

- Има една идея на лидера на "Подкрепа" д-р Константин Тренчев американските централи да бъдат вързани към турската енергийна система и да продават тока си директно там?

- И това е обсъждано, още повече че те са съгласни. Но проблемът е, че за разлика от други държави у нас битовите абонати формират 80 на сто от потреблението, а бизнесът едва 20 на сто. Поради тази причина потреблението на електричество е силно сезонно, като от 6000-7000 мегаватчаса през лятото пада на 2500. През зимата например имаше случай, когато щеше да стане срив заради 50 мегавата. Така че в един момент през зимата можем да имаме нужда от двете американски централи. Ако индустрията потребяваше по-голям дял и с постоянни темпове, през годината бихме имали по-нормална ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай