Протестите са щит срещу емиграцията

Част от провокаторите на "Атака" събираха пари за море

Протестите са щит срещу емиграцията | StandartNews.com

София. Росен Цветков е журналистът, който в пика на протестите се внедри в схемата на "Атака" за купуване на провокатори. Репортажът му беше пестелив, прецизен и пуснат в точния момент - Цветков успя да защити протестиращите от опитите да им се припише несвойствен вандализъм. Разследванията му са многократно награждавани в България и чужбина. Сред най-престижните отличия е призът за изгряваща звезда, връчен от международната асоциация на европейските телевизии СИРКОМ. Филмът "Амнезия" за убийството на студента Стоян Балтов и разследването за купуването на гласове от ГЕРБ на местните избори в Несебър през 2011-а пък бяха от най-гледаните му материали - за които обикновено на Запад му казват, че би трябвало да хвърчат оставки. Ето какво каза репортерът за последния си репортаж.

- Росене, страх ли те е?

- Не. Това, което направих, беше най-правилното. Усетих силна подкрепа от хората, което за мен е вид успокоение, че съм си свършил добре работата. Заслужаваше си.

- Сидеров нападна БНТ и каза, че репортажът ти е компромат. В известна степен е прав - вече е безкрайно компрометиран.

- В никакъв случай не сме се концентрирали върху една партия. Нищо лично няма. Такава информация получихме и това проверихме. Преди две години правих разследване за купуване на гласове от управляващите тогава ГЕРБ в Несебър - купиха моя за 60 лв. Сега за 30. Поевтиняват тези работи...

- Не те ли усетиха, че си с несъразмерна спрямо изискванията физика?

- В първия ден просто търсиха младежи - тогава можеше и обикновен тийнейджър да мине. Предимно момчета между 19 и 22 години. Имахме инструкция да стоим на едно място и толкова. Щеше ми се, когато раздаваха парите, да видя тези, които са по-високо в йерархията на схемата. Но парите бяха предадени на Даниел Обретенов - Дани, който показахме в репортажа. Той набира момчетата през фитнес зала. Наричаше ги "дечурлигата". Те не са симпатизанти на "Атака", не знаеха изобщо какво се случва, искаха едни 30 лв. Бях с тях, а после, като търсиха яки момчета, се декласирах. Трябваше да тежа над 95 кг.

- Какво си говориха тийнейджърите?

- Забавляваха се. Знаеха, че отиват да стоят на едни бордюри за едни 30 лв. Канеха се да ходят на море и си правиха сметки - 7 дни по 30 лв., ето ти 210 лв. Не работят, не се занимават с нищо. Не са лоши момчета, те са едни тийнейджъри, които събират пари за лятото. Но не ги и оправдавам - нито тях, нито мускулестите типове. Не е осъдимо по закон, понеже нямаше хулигански прояви. Но е недостойно.

- Имаше ли момент на ръба да те разпознаят?

- Една приятелка мина съвсем случайно в този район. Носеше торби с вода, за да ги занесе при полицаите. И ми изкрещя името пред всички. После обаче се усети и не се стигна до проблем. Малко си беше безразсъдно - до някаква степен съм познато лице, там има и депутати, които гледат телевизия.

- Защо "Атака" търсят здравеняци, при положение, че по протестите не е много трудно да ги разпознаеш и пратиш в изолация?

- Никаква идея. Организацията върви по фитнес залите. А в репортажа имаше един човек, който общуваше с организатора на моята група Дани, и си мислех, че е охрана на Волен. Този човек всъщност е депутат от "Атака" - Иван Димитров, заместник-председател на комисията по младежта и спорта в настоящия парламент. Да го оставим без коментар, предлагам.

- Самият Дани се появи в БНТ, за да се оправдава. Защо според теб?

- Странно ми е. Но важното е, че изобщо не отрече истинността на репортажа. Каза, че се е навил, понеже "мистериозен човек" му обещал едни 500 лв. за начало, а после и повече. В едни такива тежки времена защо да не вземеш за няколко часа едни пари, беше тезата му.

- Във видеото си пестелив, както трябва и да бъде. Сега можеш да кажеш какво мислиш за протестите.

- Когато започнаха, бях в Будапеща на семинар за разследваща журналистика. Точно в този ден, когато се случи протестът след краткотрайното назначаване на Делян Пеевски, говорих с колегите си там и им казах, че искам да започна работа в чужбина. Защото не усещах атмосферата в България такава, каквато я искам. Когато обаче видях по улиците мои приятели и колеги, се ядосах, че не съм в София. Усетих смисъл, усетих, че трябва да съм част от промяната, случваща се на улицата. Засега не успявам да се включа в митингите като гражданин. Но приветствам ставащото и тази енергия, която виждам по площадите. Не искам да спре дотук, искам да оцелее тази единност. Знам как живееше предишното поколение - в чакане. Не ми се чака.

- Прогнозата ти за развръзката?

- В политиците има невероятно липса на чуваемост. Не ги интересува и това ме възмущава. Когато в Швеция показах филма си за купуването на гласове в Несебър, един продуцент на разследваща програма там ми каза: ако това стане тук, щяха да хвърчат оставки и обществото да полудее. Тук оставките са последното нещо, което минава през главата на политиците. Но все пак - радвам се, че хората не се отказват. В социалните мрежи се случват страхотни неща. Тази единност е нова и смислена. Кара ме да искам да остана в България. Но и знам, че тези протести са последният шанс за нашето поколение. Ако за пореден път не настъпи промяна, няма какво да ме спре да си пробвам късмета другаде. Не мисля, че съм единственият, който мисли така. И съм сигурен, че другите хора, които не протестират, изобщо не са на обратното мнение. Почти всички разсъждават като хората по площадите и са с тях. Политиците обаче чакат и се надяват, че енергията както обикновено ще спадне. Мисля обаче, че този път са сгрешили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай