Протестите пестят 100 млн. за ток

След първото падане на тарифите на 5 март всяко домакинство е икономисало по 9.40 лв.

Протестите пестят 100 млн. за ток | StandartNews.com

София. Близо 100 млн. лв. ще спестят българските домакинства от сметките за ток заради падането на цените. Февруарските и юнските протести провокираха властта да намали два пъти тарифите. На 5 март Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) понижи извънредно цените с около 7%. Едно домакинство на месец харчи средно по 180 киловатчаса, за които преди поевтиняването е плащало около 33.60 лв., сочи статистиката на енергоразпределителните дружества.

Вълната от протести, която залива страната от февруари насам и доведе до оставката на кабинета "Борисов", пести на българските домакинства десетки милиони лева от сметки за ток. За да охлади уличните страсти, държавата използва възможностите си за влияние върху цените на електроенергията. Това първо стана на 5 март, когато тарифите бяха свалени извънредно с около 7% чрез спешна промяна в закона. Сега, когато хората отново излязоха на улицата, държавните институции се заеха отново с изменения в нормативната уредба, чрез които ДКЕВР да може за втори път да намали цените.

С намаляването на тарифите сметката падна с 2.35 лв. Така за 3-те месеца от 5 март насам семейството е спестило 7.05 лв. Към тази сума обаче трябва да се прибави още един месец, през който ще важат настоящите тарифи, тъй като се очаква ДКЕВР да определи новите между 1 и 15 юли. Така между март и юли всеки български дом ще е икономисал средно по 9.40 лв. от сметките си за ток. При положение че в България има около 3.5 млн. битови абоната, това означава, че общата икономия на домакинствата у нас ще е около 32,9 млн. лв.

Още 65,52 млн. лв. се очаква да спестят родните домакинства от очакваното второ поевтиняване на тока от следващия месец. ДКЕВР подготви промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, които целят от юли тарифите да паднат с нови 5%. Измененията вече бяха приети на първо четене от Народното събрание. Ако предварителните изчисления на регулатора са верни, подобно сваляне на тарифите означава, че всяко семейство ще пести нови 1.56 лв. на месец от по-ниската си сметка. Ако цените останат такива до края на юни 2014 г., когато приключва регулаторният период, всеки дом у нас ще е икономисал средно по 18.72 лв. спрямо сега действащите тарифи. Това пък означава, че всички битови абонати в България ще спестят за година общо 65.52 млн. лв. Ако сумата се събере с икономисаните от 5 март насам средства, тоталната икономия на битовите клиенти у нас до 30 юни догодина ще възлезе общо на 98.42 млн. лв.

Бизнесът: Кой ще плати сметката?

Очакваното намаляване на цените на тока за бита поражда опасения у бизнеса дали това няма да е за негова сметка. "При всички положения някой ще трябва да плати сметката. Въпросът е кой", заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Според него вариантите са няколко. Единият е това отново да бъде бизнесът. "Ако той продължи да бъде товарен, няма да има друг изход, освен да повиши цените на продукцията си. Тежестта в крайна сметка ще бъде поета от потребителите. Ако това се случи, ще има и друг негативен ефект - намаляване на конкурентоспособността на българските предприятия. Другият вариант е поевтиняването да бъде за сметка на мрежовите оператори. В такъв случай обаче ще трябва да се отложат инвестиции, включително за въвеждането на т.нар. умни мрежи, което вече е наложително, смята Данев. Като цяло той определя като безумно решението за промяна в законите, което се очаква да доведе до поевтиняване на тока за бита с 5%. "То не решава проблемите в енергетиката, а само ги отлага. Секторът е в структурна криза, която е породена от политически решения", убеден е Данев.

Отпушват износа, удрят индустрията

Според подготвените промени в законите за енергетиката и за енергията от възобновяеми източници от следващия месец купувачите на българска енергия в чужбина ще плащат само такса за пренос и достъп. Парите, които в момента се събират за зелената и кафявата енергия и за невъзстановяемите разходи и се плащат заедно с мрежовите услуги, ще бъдат вкарани в цената на самата енергия. "Категорично сме против само потребителите у нас да плащат добавките", казва председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов. Според него ефектът от увеличаването на износа няма да е голям - ще се спечелят най-много 100-200 млн. лв. до края на годината. Което е несравнимо с парите, които генерира родната индустрия. Стаменов дава пример с 2011 г., когато България отчете рекордни количества изнесен ток. "Тогава приходите от него възлизаха на около 700 млн. лв. В същото време само предприятията, които членуват в БФИЕК, са генерирали близо 10 млрд. лв., казва Стаменов. Той добавя, че основната част от тока, който се очаква да се експортира, ще бъде от АЕЦ "Козлодуй", тъй като централата има най-ниската цена. В такъв случай обаче няма да се решат проблемите на комплекса "Марица-изток" и по конкретно на мините. Стаменов смята още, че натоварването на потребителите в рамките на България с плащането на различните добавки ще доведе до изнасяне на икономика и работни места. "Икономиката се гърчи, хората не могат да си плащат сметките, а сега ще трябва да поемат и всичката тежест от добавките", коментира още Стаменов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай