Прокуратурата сложи тигана за големите риби

Родните арести отдавна не помнят толкова ВИП посетители Делата срещу Арабаджиеви, Стайкови и Баневи се чакат с най-голям интерес

Прокуратурата сложи тигана за големите риби | StandartNews.com

2018 г. стана годината, в която Специализираната прокуратура хвърли мрежата към едрите риби. Серия знакови дела за корупция по високите етажи на властта показаха, че недосегаеми няма да има. Първа падна бившата кметица на район "Младост" в София Десислава Иванчева, която заедно с нейната заместничка Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров бяха арестувани заради обвинение за солиден рушвет. Като в касов екшън Иванчева беше задържана и изкара окована с часове на пъпа на София на 17 април, за което мнозина я ожалиха. По делото засега не изтекоха толкова подробности, колкото жалби на екскметицата за мизерните условия в следствения арест, който впоследствие се напълни с още ВИП персони.

След осем месеца съдебни разправии Иванчева и компания бяха пуснати под домашен арест за Коледа. Много е вероятно обаче веднага след Нова година организираната група за рушвети да бъде върната в килията.

И ако Иванчева може да се брои за средна ръка шаран след нея дойде ред и на големите каракуди.

Прокуратурата метна мрежата към богаташките фамилии Арабаджиеви, Стайкови, Баневи, които  от началото на прехода жонглират с пари, имоти и фирми. Тук съчувствие и съжаление сред публиката нямаше, но мнозина питаха "Защо точно сега ?".  Което роди и куп конспиративни теории, повечето с политически привкус. На народа обаче му хареса да гледа как вместо на кориците на лъскави списания ликовете на родните олигарси грейват в сайта на Интерпол. Социологическите проучвания показаха, че голямата активност на прокуратурата се радва на одобрението на 81% от обществото, а само 10% пък остават скептични.

83 на сто пък са на мнение, че боят по богаташите трябва да продължи с пълна сила. Засега не е ясно как ще приключат делата срещу тях, но в ареста вече се събра доста звездна компания.

Обвинените в данъчни престъпления и пране на пери Ветко и Маринела Арабаджиеви все още са в неизвестност, въпреки издирването с червена бюлетина на Интерпол. Синът им Вълчо обаче търка наровете от няколко месеца, наложи се да му носят и термобельо заради студа. И ако при Арабаджиеви отрочето засега страда заради родителите си, то ситуацията в другата видна фамилия Стайкови е обратната. Там бащата Миньо Стайков, който е обвинен заради нелегални фабрики за цигари, вече се стопи с десет кила от престоя зад решетките, а според адвокатите му е изкарал и лек инсулт. Синът на алкохолния бос Стайко, който е обвинен задочно като член на престъпна група, засега е неуловим.

Пране на пари, присвояване от приватизирани заводи и укриване на данъци са греховете, които върнаха от Франция с белезници Николай и Евгения Баневи. Там също имаше доста мелодрама като липсата на боя за издайнически побелялата брада на Банев, както и липсващи тоалети на половинката му.

Шумните арести въодушевиха зрителите, които сега чакат думата на съда. Защото социологията показа, че 60 на сто от българите не вярват, че акциите ще завършат с ефективни присъди, а едва 16 % са на обратното мнение.

Скептицизмът за евентуални тежки присъди е заради практиката много подобни шумни досъдебни производства да не завършват със строги наказания или да се протакат безкрайно във времето. Но, ако съдебните саги са с неясен край, новата комисия "Антимафия" с дългото име КПКОНПИ показа, че не си поплюва и посегна на имотите на доста родни герои. За късмет на набелязаните тарикати ВКС начело с раздвоения между правораздаването и политиката Лозан Панов излезе с тълкувателно решение, което дава шанс на оправданите от Темида да отърват пари и къщи.

Като дежа вю пък звучи акцията за корупция в Агенцията за българите в чужбина. Паметливи си спомнят, че само преди осем години също имаше скандали за подкупи, дори беше задържан един от големите шефове и в МВР. Тогавашен вицепрезидента, който по конституция дава гражданството, твърдеше, че министър бил сложил чадър над участниците в схемата. И накрая всички обвиняеми се оказаха в бяло.

Сега отново агенцията за българите зад граница е на мушката на прокуратурата. Предстои да видим и сега колко от тези обвинения ще стигнат до съда и колко ще издържат там.

През 2018 г. тръгна и мегаделото за КТБ, най-голямата финансова измама в новата ни история.

По него подсъдими са 17 души, а задочно е съден бившият собственик на банката Цветан Василев, който се крие в Белград.  Голямото четене на обвинителния акт вероятно ще приключи през 2019 година. След това предстои дълъг процес, който със сигурност ще се влачи по инстанциите с години.

Общественото мнение у нас бе разбунено и от убийството на младата журналистка Виктория Маринова в Русе. Появиха се спекулации, че престъплението е свързано с професията й, което настърви доста политици. В крайна сметка се оказа, че това е поредното брутално изпълнение на млад циганин. Разкриването на убийството стана изключително бързо и категорично, което сложи точка на лавината от слухове и хипотези.

В контекста на случая "Виктория Маринова" се повдигна и въпросът дали е справедливо при самопризнание обвиняемият да получава по-лека присъда. Изминалата година ще се запомни и с един Висш съдебен съвет, който изкара първия си мандат тихо и кротко. Нямаше ги шумните скандали на предшествениците им. Дейността на сегашното правителство на Темида като че ли остава някак си в сянка. В края на годината все пак настана суматоха покрай избора на шеф на Софийския градски съд, но споровете бледнеят пред обичайните циркове на заседанията на ВСС, познати от предишни години.

А иначе основната интрига за предстоящата 2019-а ще бъде изборът на нов главен прокурор. Сегашният обвиняем №1 Сотир Цацаров заяви, че наследникът му трябва бъде човек, който да може да устои на битките и да запази независимостта прокуратурата. През Новата година с промяна на Закона за съдебната власт може да се създаде и механизъм за отговорност на "тримата големи" в правосъдната система – главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС.

Със сигурност обаче това вълнува мнозинството доста по-малко от въпроса как ще завършат делата срещу големите риби, за които прокуратурата вече сложи тигана.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай