При ДСБ има драстично разминаване на думи и дела

При ДСБ има драстично разминаване на думи и дела | StandartNews.com

От РБ сме против задължителното гласуване, казва зам.-председателят на ДБГ Димитър Танев

- Поискахте публично извинение от ръководството на ДСБ за поведението на техните делегати по време на националното събрание, получихте ли го?

- Мисля, че това, което се случи на техния конгрес и по-специално отношението към г-н Найден Зеленогорски, е недостойно и обидно. Той е човек, който е доказал, че е политик с дясно мислене, че е работил с желание за обединение на дясното, три пъти е избиран на мажоритарни избори. Така че това, което се случи, беше изключително незаслужено и затова поискахме извинение. Досега не сме го получили, въпреки че имаше известни заявки от страна на отделни представители на ДСБ, но отчетливо и ясно извинение не сме чули.

- И как работите заедно в парламента тогава? Какво изобщо е състоянието на РБ и има ли бъдеще предвид критиките към блока?

- Нека кажем първо откъде дойдоха проблемите. Безспорно от соловата акция на г-н Радан Кънев през декември м.г., когато той реши да обяви, че излиза в опозиция, без това да е било съгласувано нито с колективните органи на РБ, нито с лидерите, включително и с партията му. А силата на РБ е в това, че е единен и взема колективно решенията си. В същото време трябва да си дадем сметка, че участието на РБ в управлението доведе до изпълнение на заложени в програмата реформи - на първо четене мина Законът за съдебната власт, завърши общественото обсъждане на Закона за борба с корупцията по високите етажи на властта и то показа, че се приема позитивно, минаха предложенията на РБ за промени в Изборния кодекс - за активна регистрация, машинно гласуване и т.н. Всичко това показва, че и с тази по-сложна вътрешна конфигурация може да сме част от реформаторската политика на дясното мнозинство.

- Но вътрешните противоречия в РБ оказват ли влияние върху отношенията в управляващата коалиция?

- Несъмнено, защото тази двойственост и разминаването между думи и дела няма как да не предизвика съответното напрежение. Но в РБ има здрави сили, има системни партии, които последователно отстояват позиции и идеи. И не сме изневерили на ценностите си.

- В този смисъл как оценявате декларацията на депутатите от ГЕРБ премиерът да оттегли кадрите на ДСБ във властта?

- Това, което чухме в декларацията, бе казано няколко дни преди това и от премиера - ДСБ ясно да се определи дали са в управлението, или са опозиция. Те декларират едно, на конгреса си взеха решение да не подкрепят правителството, а в същото време наблюдаваме, че се случва точно обратното - в парламента гласуваме единно, например - по време на вота на недоверие колегите от ДСБ подкрепиха кабинета. Така че колегите просто заявиха, че има разминаване между думи и дела. А те участват със свои представители в правителството. Всички знаят, че г-н Петър Москов е член на ДСБ, а партията има свои представители в областните управи, имат зам.-министри, членове на политически кабинети, агенции и дирекции. Те на практика са във властта.

- Т.е. да разбирам, че според вас ДСБ не са никаква опозиция.

- Само на думи. Когато гласуваш в подкрепа на кабинета и участваш в управлението, съответно носиш отговорност за случващото се, няма как да си опозиция.

- Ще има ли преразпределение във властта и по-специално на министерските постове? На Съвета за развитие миналата седмица АБВ са поставили този въпрос и са били подкрепени от ПФ.

- Да, колегите поставиха този въпрос. Но така или иначе решение няма. Нашата позиция - на РБ и на ГЕРБ, е, че няма основание за такава промяна в коалиционното споразумение. РБ и ГЕРБ носят основната отговорност. Ние също можехме да поставим подобен въпрос след местните избори. Тогава, видяхте, само ГЕРБ и РБ излъчиха кметове в областните градове и смятам, доказахме своята електорална подкрепа.

- На какъв етап е подписването на анекса към споразумението с ГЕРБ?

- Официалното название е меморандум. На този етап две от партиите в РБ декларираха готовност да го подпишат. Не разбирам защо се получи известно забавяне, но се надявам колегите от НПСД и БЗНС да се включат. Доколкото знам, министър Николай Ненчев има мандат от своята партия.

- Позицията на Ненчев изглежда неразбираема.

- Г-н Ненчев е член на кабинета и също не откривам логика - да участваш в правителството и да откажеш да се подпишеш под подкрепата, която получаваш за предложените от теб реформи.

- Вие поканен ли сте в новия широк антикорупционен съюз, който Радан Кънев ще прави?

- Това ме изненада. Преди няколко месеца имаше заявка за нов проект, но за него вече никой нищо не говори. Очевидно РБ няма алтернатива. Така че според нас ДСБ се опитват да останат в РБ и да продължим заедно.

Тук вече е голямата болка - когато говориш, че РБ е изчерпан проект, а изявяваш желание да стоиш в него. Това е поредната проява на раздвояване.

- На дневен ред са промените в изборните правила. Каква е вашата позиция за задължителното гласуване?

- Ние няма да подкрепим задължителното гласуване, не смятаме, че българските избиратели трябва да бъдат принуждавани да гласуват под заплахата от наказания. Политическите партии трябва да ги убедят в своите идеи. Искам да подчертая, че ние държим на запазването на преференциалния вот, който дава възможност за мажоритарен избор. Среща подкрепа и предложението на нашия колега Димитър Делчев духовни лица да не участват в партийната агитация. Прие се и идеята ни за активна регистрация и изчистване на избирателните списъци от "мъртви души" - по последно преброяване над 1 млн., както и въвеждане на машинно гласуване и машинно преброяване.

- Споделихте, че в РБ вече се водят разговори за общ кандидат за президент? Обсъждат ли се имена?

- На този етап имена не обсъждаме. Говорим за принципи. Общото мнение е, че всяка политическа сила, която иска да се утвърди като системна, трябва да излъчва и защитава свои кандидати. В този смисъл е нормално ние да имаме единна кандидатура, зад която да застанем и тя да има много силно представяне. На този етап за имена не говорим.

- Може ли да застанете зад кандидата на ГЕРБ?

- Разбира се, всичко е възможно, но нашата позиция е, че трябва да се обединим около единна дясна кандидатура.

- Даниел Вълчев подходяща кандидатура ли е?

- Даниел Вълчев е безспорен авторитет, би бил една чудесна кандидатура, но той не е казал дали ще се кандидатира. Затова на този етап не говорим за имена.

- Радан Кънев заяви желание вече да е кандидат на РБ за президент?

- Не знам дали той ще се кандидатира, но ако си направи номинация, аз не съм на мнение, че той може да е обединителна фигура на дясното. Имаше достатъчно възможности през тази година и половина да покаже качества на обединител, но той не се справи и затова не мисля, че ще получи нашата подкрепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай