Преброяване: Колко са българите в РС Македония

54,21% от преброените са се определили като македонци

Преброяване: Колко са българите в РС Македония | StandartNews.com

В Скопие днес бяха представени част от резултатите от преброяването на населението в РС Македония, което се проведе от 5 до 30 септември 2021 г, пише БГНЕС.

Според обработените от Държавната статистическа служба резултати, общият брой на населението в страната е 2 097 319 души, от които 54,21% са се определили като македонци, 29,52% като албанци, 3,98% като турци, 2,34% роми, 1,18% сърби, 0,87% бошняци и 0,44% като власи.

Гражданите на РС Македония, които са се определили като българи, са едва 3 504 души.

Според директора на института Апостол Симовски, резидентното население на страната наброява 1 836 713 души, а нерезидентното – 260 606.

„Преброяването беше проведено успешно и професионално. Екипът на Държавната статистическа служба показа, че може и знае, че е една от най-професионалните институции в страната”, каза Симовски и допълни, че данните са обработени в рекордно кратко време.

Представянето на резултатите от преброяването се проведе в необичайно тържествена обстановка, коментират местните медии.

Залата на Филхармонията е пълна с хора. Там присъстват премиерът Димитър Ковачевски, вицепремиерът Артан Груби, както и няколко министри от правителството и представители на дипломатическия корпус. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай