Пожарите допринасят за заразяване с Covid-19

Димът от горски пожари съдържа високи нива на най-малкия, най-опасен вид частици

Пожарите допринасят за заразяване с Covid-19 | StandartNews.com

Излагането на дим през сезона на горските пожари може да бъде свързано с хиляди допълнителни инфекции на коронавирус, както и със стотици смъртни случаи, което потенциално може да бъде още по-голямо предизвикателство за служителите на общественото здраве във Вашингтон, Орегон и Калифорния, установи ново проучване.

Димът от горски пожари съдържа високи нива на най-малкия, най-опасен вид частици, известен като PM 2,5.

Изследователи от Харвардския университет изчислиха, че има близо 20 000 допълнителни инфекции с коронавирус и 750 смъртни случая от Covid-19, свързани с излагане на дим от горски пожари между март и декември 2020 г. в американския Запад. Документът е публикуван в списанието "Science Advances".

Излагането на дим, независимо дали е от замърсяване на въздуха или от цигари, се смята, че нарушава функцията на белите кръвни клетки в белите дробове, притъпявайки имунния отговор на организма. Химикалите в праховите частици също могат да възпалят клетките, облицоващи дихателните пътища и белите дробове. И в двата случая, ако тялото е изложено на вирус в допълнение към замърсяването на въздуха, имунният отговор може да бъде забавен и човекът може да развие по-тежко заболяване, отколкото би имало в противен случай, казват изследователите.

Констатациите се основават на добре установената връзка между замърсяването на въздуха и инфекциите на дихателните пътища като астма. Но проучването е първото, което показва статистическа връзка между дима от горски пожар и натоварването и смъртните случаи от Covid-19.

„Тези резултати предоставят убедителни доказателства, че в много окръзи високите нива на PM 2,5, възникнали по време на горските пожари през 2020 г., значително изострят здравната тежест от Covid-19“, пишат авторите.

На някои места се наблюдава опасно високо ниво на замърсяване на въздуха. През септември 2020 г. в окръг Моно, Калифорния, има четири дни, в които нивата на PM 2,5 надвишават 500 микрограма на кубичен метър, „опасно“ ниво, според Агенцията за опазване на околната среда. За сравнение, в дните, когато горските пожари не горят, средното дневно ниво в трите щата е 6 микрограма на кубичен метър.

За да стигнат до заключението си, изследователите са използвали сателитни данни за димни струи от Националната администрация по океаните и атмосферата, за да идентифицират местата и дните, засегнати от горски пожари. Те съчетали тези показания с данни за PM 2,5 от монитори на качеството на въздуха на земята на всеки от окръзите и случаите на Covid-19 и смъртността от данни, събрани от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Същият екип от изследователи от Харвард публикува и първото проучване, установяващо ясна връзка между дългосрочното излагане на замърсяване на въздуха и смъртността от Covid-19 миналата година.

Новото проучване включва докладвани инфекции, а не само смъртни случаи, което го прави особено интересно, казва Джон Балмес, професор по медицина в Калифорнийския университет в Сан Франциско и експерт по последиците за здравето от замърсяването, който не е участвал в изследването. „Едно е замърсяването на въздуха да увеличава тежестта на коронавирусната инфекция, друго е да увеличава регистрираните случаи“, каза той.

След десетилетия на затягане на разпоредбите за качеството на въздуха, въздухът в много американски градове сега е по-чист, отколкото през последните 50 години. Но на Запад увеличеният дим от горски пожари заплашва да заличи тези постижения, казва Лорета Микли, химик по атмосферата в Харвардското училище по инженерни и приложни науки и един от авторите на статията.

Тъй като планетата се затопля, засушаванията се засилват и Западът става по-сух, горските пожари започват по-рано, стават все по-големи, разпространяват се по-бързо и достигат по-високи места. Само в Калифорния през сезона на горските пожари през 2020 г. са изгорели рекордните 2,5 милиона акра, 20 пъти повече от изгарянето през предходната година.

„Ние наистина говорим за изменение на климата“, каза Франческа Доминичи, биостатистик от Училището по обществено здраве и топ автор на статията. „Надявам се, че това осигурява допълнително доказателство защо е важно да се обединим в борбата с изменението на климата.“

Димът от горски пожари може да допринесе за до половината от PM 2,5 в някои части на западната част на САЩ. Засега не е ясно дали димът от горски пожари е повече или по-малко токсичен от дима от изгарянето на дизелово гориво или електроцентралите.

В момента изследователите проучват дали фините прахови частици могат да разпространят коронавируса.

Изследванията не предвещават нищо добро тази година, каза д-р Доминичи, тъй като горските пожари започнаха рано и пандемията все още бушува в Съединените щати, като вариантът Делта е по-заразен. Тя добави: „Мисля, че горските пожари ще имат същото, ако не и по-лошо въздействие върху случаите на Covid-19 и смъртните случаи сред неваксинираните.“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай