Порт Варна е готов за зърнената кампания

Порт Варна е готов за зърнената кампания | StandartNews.com

Няма да допуснем опашки, уверява доц. Божидар Чапаров

Доц. Божидар Чапаров е изпълнителен директор на "Пристанище Варна" ЕАД от лятото на миналата година. Той зае поста, след като предшественикът му кап.д.п. Данаил Папазов стана министър на транспорта и съобщенията. Преди това 4 г. беше негов заместник в икономическото управление на най-големия порт у нас. Божидар Чапаров е доктор на икономическите науки и е преподавател в Икономическия университет във Варна.

- Господин Чапаров, има ли поражения на пристанище Варна след водния потоп преди десетина дни?

- Пристанищни терминали "Варна Изток" и "Варна Запад" са пригодени за работа в екстремални условия. В конкретната ситуация ние не отчетохме поражения. Наша тежка техника и работници от първия момент се включиха и подпомагаха процесите по неутрализиране на последствията от водния потоп в квартал Аспарухово и впоследствие в разчистването на района. Това е обичайна практика за нас. И през летните бури, и през зимните виелици ние се включваме за преодоляването на екстремални ситуации.

- Започна ли подготовката за зърнената кампания и какви са очакванията?

- Още преди да е започнала зърнената кампания, ние сме обработили към края на юни около 730 000 т зърнени товари. Около 500 000 т от тях е изнесената пшеница. Обработваме също слънчоглед, царевица, ечемик. Всеки момент очакваме да започне същинската зърнена кампания, за която активно се готвим.
По предварителни данни от зърнопроизводители се очаква реколтата да бъде с по-лошо качество от миналогодишната. Производителите обаче се надяват на запазване на количествата. Има информация, че в относително добро състояние са слънчогледът и царевицата.

- Средно на месец по колко кораба се очакват за обработване?

- През изминалата година имаше периоди, през които в рамките на едно денонощие се обработваха едновременно 11 кораба със зърнени товари в пристанищни терминали "Варна Изток" и "Варна Запад", като успяхме да постигнем претоварна норма над 33 хил. т в денонощие.

Средномесечно тази година се обработват над 8 кораба, превозващи зърно, а през миналата - 12 на годишна база. Очакваме със старта на зърнената кампания средният брой да се увеличи.

- Създадена ли е нова организация за чакащите тирове за разтоварване така, че да се избегнат опашките?

- През тази година, освен в пристанище "Варна Запад", и в пристанище "Варна Изток" при обработката на зърно ще се прилага нова технология за товарене. Тя се основава на ползването на преустроен 20-футов "Open Top" контейнер с полезен обем около 27 куб. м. Контейнерът се запълва със зърно от кофъчни машини в тила на пристанището, а товарът се изсипва в трюма на кораба през отвори на дъното. Тази технология е по-високопроизводителна и намалява престоя на обработваните кораби, товарни автомобили и вагони. Освен подобряването на технологиите за работа се отделя сериозно внимание на организацията. В резултат на няколко оперативни срещи между специалисти на общината, областна дирекция на полицията и нас се изработи схема за придвижване на товарните автомобили под Аспарухов мост. Създадени са нови пунктове за вземане на проби на зърното, които са изнесени извън невралгичните входове около пристанището, с което се създават възможности за по-бързо преминаване на трафика на товарните автомобили. Взетите мерки не допускат задръствания и смущаване на транспортния трафик в района.
Поставиха се и допълнителни постове на входовете на пристанището, оборудвани с бариери, които работят под нашето ръководство с цел постоянно регулиране на трафика.
Смятаме, че приетите мерки значително ще подобрят организацията при движението на сухопътния транспорт.

- Има ли развитие на проекта за релацията Русе-Варна с цел привличане на повече товари, включително и зърнени, от дунавските страни? Вярно ли е, че всяка година по реката има 2 млн. зърно, но голяма част отива към пристанище Констанца?

- Продължаваме да работим по проекта за релацията Русе-Варна. Знаем, че през река Дунав се изнасят зърнени товари. Съгласно нормативната уредба пристанищната статистика е в ръцете на Изпълнителна агенция "Морска администрация" и точните количества могат да се дадат от тях, както и от Агенция "Митници".

- Пристанище Варна има идеен проект за зърнен терминал със силози, силозно стопанство и модерна техника за товарене. Как ще изглежда и как ще се осъществява организацията?

- Работим по идейния проект за зърнен терминал.
В момента е открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Проектиране на Интермодален терминал "Варна". Вече е известно, че на 24.06.2014 г. с издадена от транспортния министър заповед се определи комисия със задача да отвори, разгледа и оцени постъпилите оферти. Беше съобщено, че има 7 кандидати. В рамките на този голям проект трябва да се проектират и две корабни места със съответния тил за обработка на зърнени товари. Проектирането и последващото построяване на интермодалния терминал ще позволи извършваната в момента претоварна дейност в пристанище "Варна Изток" да бъде изнесена на новото място. Всичко това значително ще облекчи трафика в град Варна.

Развитието на нови пристанищни инфраструктурни мощности за обработка на зърнени товари не противоречи на развитието на инфраструктурни мощности и в пристанищен терминал "Варна Запад".

- Миналата година беше рекордна за обработените товари на пристанище Варна и за износа на зърно. Какви са прогнозите ви за 2014 г.?

- През изминалата 2013 г. отчетохме следните основни резултати:

1. За първи път обработихме около 11 млн. т товари или с над 24,5 % повече от 2012 г. Постигнатият товарооборот е рекорден в цялата история на компанията.

2. Преминалите контейнери също бяха в повече с около 2,4%. Бяха обработени около 132 хил. TEU. Така още веднъж беше доказано, че Варна е контейнерната врата на страната.

3. Абсолютен рекорд беше постигнат и при обработката на зърнени товари. Общо бяха изнесени над 4,14 млн. тона зърно

4. Нашите анализи доказаха, че зад посочените абсолютни цифри на повишения товарооборот се крият и подобрени основни характеристики на експлоатационната дейност. Например:

- Общо за периода количеството на преминалия товар през 1 линеен метър корабно място е повишен с 25%.

- В резултат на общото подобрение на организацията на труда значително се повишиха приходите от претоварната дейност, изчислени на 1 линеен метър кей.

- С 19% се увеличи средната корабна партида, което показва, че нашето пристанище се посещава от по-големи кораби.

- Нашите статистически изследвания доказаха общо повишение на кейовата производителност с около 6%.

- През ръцете на 1 работник са минали с около 24% повече товари.

- Беше изследвана производителността на труда при обработката на контейнери преди и след въвеждане на информационната система ConTerm, разработена от наши специалисти. Статистическите данни ни дават основание да твърдим, че производителността е значително увеличена при ползването на едни и същи ресурси в резултат на подобрената организация на труда. Най-болното място за усъвършенстване на контейнерната работа е недостигът на специализирана техника.

Тези високи резултати поставят трудната задача да продължим и през настоящата 2014 г. тенденцията за повишаване на товарооборота, подобряване на качеството на работа и експлоатационните показатели. Днес отстъпваме само с 0.8% от миналогодишните постижения с обработените към момента 4,28 млн. тона товари, а същинската зърнена кампания все още не е започнала. Готвим се и за обработка на тръби с голям диаметър, свързани с реализацията на мащабен трансграничен инфраструктурен проект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай