По митниците гърмят бушони

По митниците гърмят бушони | StandartNews.com

Големите играчи в схемите с рушвети винаги са недосегаеми

"От Истанбул за магазина
в микробуса стока возя.
Митницата как да мина
как се вайкам, как се кося
Дай му, дай му 200 марки,
че и той човек е дъще
Хем да има за цигарки,
хем да построи и къща
Митничарю, митничарю,
господине и другарю
Пусни ме през теб да мина,
да се върна от чужбина".

Нещо да кажете за родната чалга отпреди 15 години? Оказва се, че поп-фолк парчето се оказва пълно с реализъм и към днешна дата. За съжаление и последният арест на заловен с подкуп митнически шеф в Свиленград показва, че нищо от началото на новия век не се е променило. Само дето вече и отличниците приключват гастрола край КПП-то с белезници. Два дни преди да го арестуват, Тодор Караиванов бе награден лично от директора на Агенция "Митници" с плакет за отлична работа по повод на Международния ден на митниците. Звучи като виц, но си е поредната трагикомична българска история.
Прокуратурата вече е повдигнала обвинение на отличника, който

изведнъж се оказа силно изкушен от рушвети

Големият въпрос е обаче дали Караиванов е последната спирка на корупцията или е просто бушонът, който ще изгори, за да не се разплита над него? Освен ако не става въпрос за постановка, която трябва да удари много по-високо от закопчания отличник.

На този въпрос трябва да отговорят разследващите, но едва ли ще се случи. Поне практиката досега го доказва. Затова шефове и митничари край браздата се сменят, но рушветите остават.

"Там няма случайни хора, всички участват в схемата. От всички се вземат пари, дори и дребни суми. Явно се разпределят и нагоре. Имаме относително високо ниво, въпросът е дали има още по-високо ниво", посочи преди време анализаторът Тихомир Безлов. Всъщност дали ще бъде осъден или не шефът на митница Свиленград, е важно, но не толкова, колкото това дали тази корупционна традиция ще продължи с пълна пара. С нов шеф и друга посока на събраните рушвети. Защото само наивници може да си мислят, че митничарите са солови играчи.

Въпреки купищата красиви приказки как корупцията ще бъде подпукана и навряна в ъгъла, тя продължава да е нещо обичайно, както дупките по улиците.

Според последния доклад на Центъра за изследване на демокрацията през м.г. у нас на месец се реализират средно около 158 000 корупционни сделки. Така че да се ударят рушветите само с мерките на наказателното правосъдие, без икономически мерки, няма как да стане.

Отделен въпрос е каква я свърши създаденото през април м.г. звено за борба с корупцията в Агенция "Митници"? То трябваше да извършва превенция и противодействие на рушветите, да осъществява превантивен контрол. Какъв е резултатът от превенцията? Оказва се, че въпреки усилията на звеното алъш-веришът си върви. Разпространеният в народния фолклор митничарски виц

Ден година храни, нощна смяна - две

продължава да е актуален.
Блогър сравни ситуацията в митниците със средновековната история на Англия - борба за надмощие на фамилии, в която все пак "короната" се разиграва в кръг от взаимно свързани родове. С тази разлика, че в митниците рядко хвърчат глави, нещо което в оная история често се е случвало. Но там мотивацията независимо от действията е била в убеждението "В интерес на страната". Интересът на България в този смисъл и случай липсва. Очевидно трябва да има полезен ход и да се стигне този или тези, които имат интерес митниците да не работят качествено, да се внасят незаконно алкохол, цигари и зеленчуци. А може би трябва и да се помисли дали да не се дадат на митничарите такива заплати, че да не рискуват да си искат рушвет. Сигурна съм, че сред тях има съвестни и честни хора, които устояват на изкушенията и си вършат почтено работата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай