По-малкият брой изпушени цигари не намалява риска за здравето

Топ-кардиолози: Само пълното спиране на тютюневия дим има ефект, не редувайте бездимните алтернативи с пушене

По-малкият брой изпушени цигари не намалява риска за здравето | StandartNews.com

Погрешно е да смятате, че ако просто намалите броя изпушени цигари на ден ще намалите значително и риска за здравето си. За да се случи това трябва напълно да ги спрете, с което може да увеличите продължителността на живота си, съветват кардиолозите.

Тютюнопушенето е една от най-сериозните причини за развитието на сърдечно-съдови заболявания и острите им състояния като инсулт и инфаркт, напомнят специалистите. Според тях, спирането на пушенето удължава живота на човека и пушачите  трябва да спрат цигарите, ако искат да ограничат вредния ефект на дима върху всички органи и системи. Рискът от възникването на болести, свързани с пушенето, намалява години след пълното спиране на тютюневия дим и може да се говори за намаляване на вредата чрез преминаването към системите за нагряване на тютюн и електронните цигари.

Електроннните цигари и устройствата с нагряване на тютюн са доказан метод за намаляване на вредата от тютюнопушенето, но пушачите, които ги редуват с цигари може да започнат да пушат отново и дори да увеличат количеството. „Превключването“ между алтернативите и традиционните цигари може да предизвика обратен ефект, казва гръцкият кадриолог д-р Дмитри Рихтер.

„Защото така хората продължават да приемат и вредните катрани от цигарите. Аз препоръчвам хората да се опитат да направят промяната и да преминат изцяло на алтернативни устройства. Това е естествен психологически процес –ако двойната употреба продължи прекалено дълго, хората в крайна сметка се връщат към цигарите и даже пушат повече отколкото са пушили преди“, обяснява д-р Рихтер, който е президент на Съвета по клинична практика на Европейското общество по кардиология, член на Европейското кардиологично дружество и член на Американската сърдечна асоциация.

 „1/3 от сърдечно-съдовата смъртност се дължи на тютюнопушене, а продължителността на живота на пушачите намалява с 10 години спрямо непушачите. Това е страшно много време“, категоричен е и унгарският кардиолог д-р Емил Толди – Шедел, председател на Медицинското общество за намаляване на вредата в Унгария и генерален директор на болница „Св. Ференц“ в Будапеща. По думите му традиционният лекарски съвет „спри да пушиш“ очевидно не води до резултат, при положение, че 48 % от пациентите с коронарна болест, 57 % от получилите инсулт и 72 % от тези с периферна коронарна болест, продължават да пушат.

„Затова трябва да помислим и за прилагане на подхода за намаляване на вредата от тютюна, защото не можем да изоставим тези пациенти“, казва унгарският кардиолог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай