Вторник,

Пеканов: Консенсус няма, но икономиката не чака

От: Агенция Стандарт -
Пеканов: Консенсус няма, но икономиката не чака
A
A
A

България вероятно няма да може да изчака съставянето на редовно правителство, за да внесе в Европейската комисия своя План за икономическо възстановяване. Вицепремиерът Атанас Пеканов посочи като основна причина провала на опитите за съставяне на кабинет и очакването на нови избори през есента, предаде БНТ.

И докато политическите противоборства продължават, то в парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз бяха представени данни, от които става ясно, че българската икономика разчита основно на европари и заеми.

От 300 хиляди компании в България само 15 процента имат потенциал за износ, от тях едва процент и половина имат продуктивност над европейското ниво.

"Виждаме, че няма консенсус по съставяне на стабилно правителство в момента, но по този въпрос трябва да намерим консенсус. Светът се развива, процесите текат. Ние сме последни или предпоследни с Плана. Да, парите не са под риск. Можем да го изпратим и догодина, ако искаме да го преработваме, но парите ни трябват, защото те са нужни на икономиката. Всички проекти вътре са рамкирани да се реализират в даден срок", заяви служебен вицепремиер по управление на европейските средства.

"Това са средства, които ще дадат шанса българската икономика да се преструктурира в посока конкурентоспособност, експортен потенциал, по-висока добавена стойност и това няма да стане просто през даване на едни пари, както сме давали до този момент в оперативните програми", каза още служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички