Патриотите ще клекнат в играта на нерви

Патриотите ще клекнат в играта на нерви | StandartNews.com

Изборният кодекс се превърна в повод за мерене на мускули

Това, което прави впечатление по време на цялата сага около Изборния кодекс, е фактът, че като че ли той се прави не за да реши някакви проблеми на политическата легитимност в България, а за да реализира някакви вътрешно коалиционни претенции и дори проблеми и взаимоотношения. Струва ми се, че все повече суетнята около Изборния кодекс заприличва на инструмент за налагането на определени политически позиции или демонстрация на някаква политическа тежест. Едно е ясно - около тези промени нямаше сериозен дебат, освен постфактум. Нямаше никакво усилие от страна на вносителите на промените да обяснят на гражданите, че промените са нужни и че посоката на промените е такава, каквато те предлагат. Не чух никакъв сериозен аргумент за реализацията на точно тези промени. Не че няма такива аргументи и не че всички идеи са лоши, но самият процес по реализирането на тези промени е доста далеч от демократичните стандарти, а и от практиките, които можем да наречем убедителни. Някак си

самоцелно изглежда цялата тази работа

и това допълнително налага представата за някакъв безсмислен процес, който е достатъчно отдалечен от желанието на суверена. Всъщност суверенът някак си липсваше в този процес или присъстваше само като обект, върху който политиците се упражняват.
Затова няма никакво значение какво ще се случи на срещата между ГЕРБ и Патриотичния фронт от гледна точка на системната промяна на начина, по който се правят избори в България. Това е просто някаква вътрешно коалиционна закачка. Ще бъде голяма изненада, ако ВМРО предприемат някакъв радикален ход, защото поне досега тяхното поведение показва, че те по-скоро издигат подобен тип цели, за да си придадат политическа тежест в рамките на коалицията, а не толкова, за да се случат формални промени. По-скоро мисля, че това е част от играта им за признаване на собствената им тежест и за запазване на тяхното политическо достойнство. Конфигурацията в парламента и в управлението е такава, че дори ПФ да не отстъпят от позицията си, това

няма да доведе до политическо сътресение

Дори ГЕРБ да не се разберат с ПФ, не вярвам да има сериозни последици, най-малкото защото на патриотите ще им е трудно да пребивават в опозиция, след това, което не направиха в управлението. Мисля, че самите те не се виждат в такава позиция. Още повече, че едва ли това е най-подходящият повод, за да демонстрират такава политическа еманципираност и да излязат от управлението. Имаше достатъчно други по-сериозни поводи, за да го сторят.
Президентът е в правото си да реализира подобно вето. Такива набързо скалъпени промени, без някаква основна идея и смисъл, дават идеален повод, в който президентът да покаже, че има отношение към тази част от политическия процес. Какво обаче от това, че ще има вето? Интересно ще е дали покрай дебата президентът ще излезе с някакви алтернативни предложения. Ясно е, че промените не са читави и могат да бъдат атакувани.

Записа Михаела Благоева

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай