Папеса Йоана спира чумата с нафора

Ватиканът ревностно пази тайните на отритнатите папи

Папеса Йоана спира чумата с нафора | StandartNews.com
  • Ватиканът ревностно пази тайните на отритнатите папи
  • Юлий III провъзгласява маймуната си за кардинал
  • Папата пират превръща индулгенциите в търговия

В дългия списък на 266 глави на Римокатолическата църква има имена, с които Ватиканът не просто не се гордее, а направо се срамува. И с основание. Деянията на някои от духовниците с власт през Средновековието са твърде далече от светостта. Бенедикт IX, Григорий VI и Силвестър III, папи по едно и също време, се отлъчвали един друг от църквата и накрая потопили Италия в море от кръв. Захарий, осъдил на изгаряне географите, които учели, че земята има полюси. С цялата си премъдрост той бил убеден, че за да е вярно това, трябва да има и две слънца, и две луни. Стефан VII изровил трупа на своя предшественик Формосий и го подложил на разпит. Йоан XXII, прекарал целия си живот в търсене на философския камък и накрая го открил като съставил цяла таблица с цени за опрощаването на всеки грях: убийство, кражба, изнасилване, отравяне и какво ли още не. Не случайно наричали Юлий III новия Калигула - сред вино и жени той провъзгласил маймуната си за кардинал...

В дългия папски списък има и 25 отритнати имена. Антипапите. От времето на Иполит Римски (214 г.) до управлението на Феликс V (1440 – 1449) така са наричали духовниците, седнали в трона на Свети Петър силово, с измама или без единната подкрепа на католическия свят. В най-сериозния период на разкол - Великата западна схизма (1378 – 1417 г.), папите са били дори трима – в Рим, Авиньон и Пиза. За всеки един от антипапите историята пази любопитни детайли.

Първият антипапа Иполит Римски е може би най-изтъкнатият и уважаван християнски писател на ІІІ век. Енциклопедичен за времето си ум. Оставил е 42 произведения, сред които изпъква трудът му срещу езичеството - "Изобличение на всички еретици". Иполит е невероятно популярен поради факта, че е първият тълкувател на библейските пророчества. Той искрено вярвал във второто идване на Христос и дори обявил кога ще бъде - в V век. Иполит оспорвал престола на обявения също за папа Каликст І, защото легитимният папа прощавал и най-тежките грехове - идолопоклонство, прелюбодеяние и дори убийство.

Но най-интригуващите истории са свързани с две други имена - папеса Йоана и папата - пират Балтазар Коса (Йоан ХХІІІ). Съществуването на Йоана се смята за една от най-мрачните тайни на Ватикана. Официално Рим отрича жена да е сядала в престола на Св. Петър. Преданията обаче градят романтичен ореол около момичето - дъщеря на англосаксонски мисионер, което предрешено като мъж става монах, виден учен, лекар и накрая папа. Версиите кога е живяла Йоана се разминават. Според едни близо 3-годишният й понтификат започва през 855 г. Според други - през 1099 г. Но легендите как Йоана е разкрита се събират в една: след като умело прикрива бременността си, симулирайки напълняване, ражда публично по време на процесия. Почти всеки, който е чул някога историята за жената папа, знае продължението й - мълвата, че от тогава новоизбраният понтифекс сяда на стол с дупка, за да бъде проверено дали е мъж.
Но малцина знаят, че с името на лечителката Йоана се свързват "медицински открития". Тя се досеща, че разразилата се по нейно време чумна епидемия тръгва и от храма. Но не защото Бог наказва хората, а защото при причастие пият от една и съща чаша вино. И въвежда нова практиката - топи нафората в свещената течност и я подава в устата на вярващия. Така спасява хиляди от смърт. Преданията носят, че папесата е излекувала предшественика си от подагра, че е познавала и ползвала хинина, че е шокирала всички, превързвайки рани с паяжини, за да ги предпази от инфектиране.

Пиратът Балтазар Коса пък е вдъхновител на не един литературен образ. Кръстосвал водите на  Средиземно море и плячкосвал търговските кораби в района на о. Сицилия. Папата пират превръща индулгенциите в безскрупулна търговия, продава свещенически санове, върти бизнес с оръжие. Развратът в двореца му е пословичен. Обвиненията срещу Балтазар Коса стигат 72, а името му влиза в най-черната хроника на Ватикана. Обявен е за антипапа, престоят му на Светия престол е заличен от архивите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай