Османи с ключови думи за вписването на българите

По думите му, в условията на предизборна кампания в България, "има елементарна комуникация"

Османи с ключови думи за вписването на българите | StandartNews.com

„Докато се опитваха, преди всичко Република България, двустранните отношения да бъдат поставени в исторически контекст, ние намерихме решение тези отношения да бъдат поставени на базата на комуникацията между две общности - мнозинството на македонския народ и малцинствената българска общност, които съжителстват нормално в Република Северна Македония. Така ще се очертае пътят на отношенията между двата народа”, каза в интервю за сайта „Рацин” министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, предаде БТА.

По думите му „вписването на българското малцинство” в конституцията на Северна Македония е важно по две причини - първо, защото дава насока как ще се изградят отношенията между двете държави в дългосрочен план и второ, защото промяната на конституцията е важна, за да продължи преговорният процес на страната за членство в ЕС.

„Ще трябва да постигнем надпартиен консенсус, да оставим настрана интересите на ежедневната политика, да седнем и да анализираме всички аспекти "за" и "против" конституционните поправки. И ви уверявам, че и на експертно, и на политическо, и на всяко друго ниво, ще доминират аргументите „за” конституционните промени, защото те са в наш интерес”, каза Османи.

Най-важното, според Османи, е на следващите избори в България „най-сетне да има политическо правителство”, с което Северна Македония да има „нормална политическа комуникация за бъдещи отношения”. Липсата на редовно правителство позволява „всички тези радикални и консервативни елементи, които политиката по подразбиране потиска”, да намират разчистено пространство, за да могат да манифестират своите консервативни и радикални позиции, което, според Османи се наблюдава в момента. 

„Това, което се случва, е класическа кражба на отношенията от страна на определени политически партии в България с цел капитализиране на изборите”, посочи Османи.

По думите му все пак, в условията на предизборна кампания в България, „има елементарна комуникация”, а доказателство за това са проведените през седмицата „консулски разговори между двете министерства на външните работи, което е първият по-директен контакт след последното охлаждане в отношенията между България и Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай