Осем кандидати в битка за БНТ. Кошлуков остава в надпреварата

СЕМ ще гласува за новия генерален директор на обществената телевизия на 29 юни

Осем кандидати в битка за БНТ. Кошлуков остава в надпреварата | StandartNews.com

Членовете на Съвета за електронни медии единодушно решиха да не отстраняват от конкурса за нов шеф на БНТ действащия генерален директор. С 5 на 0 гласа СЕМ реши днес да допусне бившия депутат и тв водещ до изслушванията на кандидатите за поста, които ще се състоят на 27 и 28 юни.

Така членовете на медийния регулатор не се вслушха с призива на 20 публични личности, които поискаха СЕМ да не допуска Кошлуков до финалните събеседвания.

Те мотивираха искането си с аргумента, че „законът поставя висока летва към кандидатите за длъжността“ и че действащият началник на БНТ не отговаря на законовите изисквания за „обществен авторитет“ и „професионално признание“.

На заседанието на СЕМ днес Пролет Велкова, която влезе в съвета в Народно събрание по предложение на „Демократична България“, коментира, че спрямо Кошлуков въпросните критерии биха могли да се поставят на обсъждане.

Тя обаче отказа да гласува против отстраняването му с пояснение, че на този етап от конкурса това може да доведе до съдебно обжалване, което да въвлече СЕМ в юридически процедури. Същото становище изказа и Симона Велева, която стана част от СЕМ заедно с Велкова по предложение на „Продължаваме промяната“.

Освен Кошлуков, членовете на СЕМ допуснаха до събеседванията и останалите 7 кандидати за нов директор на медията - Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Така надзорният орган потвърди становището на техническата комисия по организирането на процедурата. Преди седмица тя излезе с решение, че документите на всички претенденти отговарят на условията на конкурса.

В изброения ред и по четирима на ден кандидатите ще бъдат изслушани в началото на новата седмица. Изслушванията започват в 10,30 ч, като за всеки кандидат ще бъдат отделени по 85 минути.

В първите 15 той ще представи себе си и концепцията си, след това ще има 25 минути за въпроси от страна на членовете, 20 минути - за отговори, като те могат да бъдат удължени с още 10 минути. Накрая по традиция ще бъдат оставени по 5 минути за въпроси от страна на служителите в БНТ и по още 10 минути за отговори. СЕМ ще гласува за новия генерален директор на обществената телевизия на 29 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай