Опашки пред кичура от косата на Апостола в Карлово

ДНК анализ показва, че Васил е бил с кръвна група 0 положителна

Опашки пред кичура от косата на Апостола в Карлово | StandartNews.com

Параклисът „Вси български светии" в Карлово пази кичур от косите на Васил Левски. Реликвата, свещена за всеки българин, се съхранява в стъкленица, поддържана от четири лъвчета, изработени от зелен мрамор. Върволицата от хора, дошли да се поклонят пред нея, никога не свършва.

Кичурът беше пренесен от Военноисторическия музей в Карлово след инициатива на къщата-музей. Специално за косата на Апостола през 2000 година бе изграден параклисът „Вси български светии". Това обаче не са единствените коси на Апостола, запазени от оня паметен Великден през 1864 година, когато дякон Игнатий хвърля расото, отрязва косите си и се обрича на народното дело.

Гина Кунчева прибира косите, а след нейната смърт те остават у дъщеря й Яна. През 1907 година тя ги предава на министъра на просвещението. Яна запазила копие на писмото си, оцеляло и до днес, в което пише „Сега предавам косата на вас, господин министре. Искам да послужи като спомен на младото поколение за този, който даде живота си за свободата на България, без да я види освободена."

По-голямата част от косите на Апостола се пазят в столичния храм „Света София". Но кичури има и на други места. Вероятно преди Яна да предаде косата на брат си на министъра на просвещението, тя е запазила част от нея, защото и до днес у някои от родствениците има малки кичурчета от косите на Апостола, пазени като светини. Сред тези родственици е праправнучката на Яна - Христина Богданова от София. /Интервю с Христина Богданова - на стр. 12-13/

През 1973 година в Института по криминалистика и криминология в София се прави ДНК анализ - за целта експертите са взели няколко косъма. Резултатите показват, че кръвната група на Апостола е нулева положителна, т. е. това е тази група, която може да дава кръв на всички останали, но не може да получава от тях. Дори в това има символика, която обяснява отдадеността на Васил Левски на своя народ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай