Официално: Папата идва в София и Раковски през май

Апостолическото му пътуване ще продължи в Македония, където ще посети Скопие

Официално: Папата идва в София и Раковски през май | StandartNews.com

Негово Светейшество Папа Франциск ще посети България през следващата година, съобщиха от правителствената информационна служба, като се позоваха на официално съобщение от Пресслужбата на Светия Престол.
 
Папата ще бъде у нас в дните от 5 до 7 май и ще посети София и Раковски. 
Апостолическото му пътуване ще продължи в Македония, където папа Франциск ще посети Скопие. Програмата на пътуването ще бъде оповестена своевременно, допълват от Пресслужбата.

"Приемайки поканата на съответните най-висши власти на Републиките и на Католическата църква, Негово Светейшество папа Франциск ще осъществи апостолическо пътуване в България от 5 до 7 май 2019 г., където ще посети градовете София и Раковски, и в Бивша Югославска Република Македония на 7 май 2019 г., където ще посети град Скопие. Програмата на пътуването ще бъде оповестена своевременно“, се посочва в анонса на Ватикана.

Досега посещението на папата у нас беше анонсирано само неофициално. Покана до светия отец беше отправена по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Рим на 24 май, като мотивът беше приоритетът на българското европредседателство - Западните Балкани.

Новината за идването на папата хвърли в еуфория жителите на Раковски. 15-хилядният град край Пловдив се слави като "крепост на яката вяра", защото жителите му са потомци на павликяни, приели по-късно католицизма. Градът е създаден през 1966 година от сливането на три селища – Генерал Николаево, Секирово и Парчевич, в миналото наричани съответно Калъчлий, Балтаджа и Алифакъх.  Раковски е най-големият град в България, където преобладаващото население изповядва католицизъм. В града има три католически храма: "Пресвето сърце Исусово" в квартал Генерал Николаево, "Свети Архангел Михаил" в Секирово и "Непорочно Зачатие Богородично" в квартал Парчевич.  

Преди 16 години на визита у нас беше вече покойният папа Йоан Павел Втори. На 23 май 2002 г. в навечерието на най-светлия ни празник, посветен на светите равноапостоли Кирил и Методий, той стъпи на българска земя. Тогава Йоан Павел Втори освен София посети Рилския манастир и отслужи литургия в Пловдив. Визитата му беше от голямо значение за България, понеже папата сложи точка на инсинуациите с "българската следа"за атентата срещу него.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай