Обречени на развод

Обречени на развод  | StandartNews.com

Разпадът на Реформаторите беше въпрос на време
Димитър Ганев, Галъп Интиренейшънъл"

Кризата в Реформаторския блок и хвърлените оставки от хората на ДСБ няма как да доведат до предсрочни избори сега. Извънреден вот е възможен заедно с президентските избори, но той може да бъде предизвикан само от ГЕРБ. Първо, защото поне половината от депутатите на РБ няма да спрат да подкрепят властта. И второ, премиерът Бойко Борисов има и резервни колела - например Българският демократичен център. А ако се наложи, ДПС винаги може да се притече на помощ във важни моменти.

Що се отнася до Реформаторския блок, такъв вече няма, поне във вида, в който досега го познавахме. Невъзможно е в един политически субект едната част да са в опозиция, а другата в управлението. Блокът ще се раздели през конфликтната линия, която се оформяше в последната година и половина - от едната страна ДСБ, а от другата - ДБГ и СДС.

Излизането на Радан Кънев в опозиция е добър тактически ход, чрез който той се стреми да натрупа политически капитал, демонстрирайки принципна позиция. Кънев иска да се покаже като истинския реформатор, гаранта за реформите, който не погазва обещанията си за реформаторска политика. Оставането на здравния министър Петър Москов във властта обаче делегитимира този жест. Това усложнява ролята на Кънев като опозиционер. Необходимо беше рязко разграничаване от Москов. Дори да се стигне до крайности като изключване от партията.

ДСБ се уплаши, че се обезличава
Живко Георгиев, социолог

Минаването на ДСБ в опозиция и последващото разцепление сред реформаторите няма да се отрази на управлението. Така ли иначе, в този парламент ГЕРБ има ресурс да си осигури конфортно мнозинство с или без явни коалиции.

Според мен някъде през януари-февруари на настъпващата 2016 . ще стане ясно дали Реформаторският блок се вписва във формулата на властта. РБ по начало бе една проблемна коалиция. Включвайки се в управленческата формула, ДСБ като част от блока, не спечели особено. Общинските избори показаха, че Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева има по-голяма електорална тежест от партията на Радан Кънев. Това допълнително не прави комфортно присъствието на ДСБ във властта. Затова хората на Радан Кънев решиха, че вече губят с едно продължаващо обезличаване в рамките на голямата коалиция. Така напускането на властта от ДСБ е въпрос на преценка за бъдещето на партията. Задачата не е лесна и е рискована, но във всеки случай според Кънев това е единственият начин ДСБ да запази някаква собствена политическа физиономия. Но с изключение на ГЕРБ и ДПС, всички останали партии имат подобни проблеми с идентичността. В тази връзка не изключвам разпад и в Патриотичния фронт, където явно съществуват разногласия между ВМРО и НФСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай