Няма да повярвате какво търсят на дъното на Черно море

Първите сведения за този феномен датират от 1959 г.

Няма да повярвате какво търсят на дъното на Черно море | StandartNews.com

Търсят скелети на мамути на дъното на Черно море! Група учени започват уникални за страната и света проучвания на дъното на соленоводния басейн. В района на Созополския залив се крие вкаменена гора на повече от 20 млн. години, която може да разкрие много интересни неща. Това обяви хидробиологът доц. Любомир Кендеров пред "България Днес". 

"Това е вулкан, който преди много милиони години е съществувал в тази част и калдерата му (б.а. - вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре в самия него) е образувала нещо като сладководно езеро или блато. Там преди около 20 млн. години са пораснали блатни кипариси, които са образували влажна зона. Съвсем вероятно е да има запазени скелети на хоботни бозайници, мамути и какво ли не, които са живели по тези земи", разказва пред вестника доц. Кендеров.

 

Учените предполагат, че тази гора е изчезнала след някакво катастрофално явление, което е срутило стената на калдерата, нахлули са морски води и са запечатали дънерите.

 

"Вероятно става дума за огромна гора, която е закрита от пясъци в малко по-големите дълбочини", допълва специалистът.

 

Първите сведения за този феномен датират от 1959 г., когато едни от първите граждански водолази се натъкват на дънерите. През 80-те години и проф. Христо Пимпирев прави проучвания в района, но за съжаление, науката тогава не е напреднала толкова и проучванията са доста примитивни. Въпреки това до този момент това е единствената такава гора в света. През 2004 година откриват подобна край Мексиканския залив.

 

"Подозираме, че може би има 50-100 дървета, които са в различни райони на Созополския залив. Някои от тези дървета са с размери 3-4 метра в основите си и стигат до човешка височина. Сравнявайки биоразнообразието на гората с околния пуст пейзаж от отдавна загинали миди, виждаме че една 20-милионна годишна гора може да поддържа едно много по-високо биоразнообразие, отколкото е характерно за района, тъй като там са се заселили риби, ракообразни, водорасли", казва още ученият.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай