Някои в БСП правят политика, а други частен бизнес

Някои в БСП правят политика,  а други частен бизнес | StandartNews.com

По-важен от избора на лидер са политиките и курсът, който ще зададем на конгреса

Много формации претендират, че са леви, но са ментета, казва Стефан Стефанов

Стефан Стефанов е член на Изпълнителното бюро на БСП. Роден е на 17 септември 1982 г. в гр. Велико Търново. Завършил е ВТУ, специалност "Право". Член на БСП от 2002 г. Председател на Младежкото обединение в партията във Велико Търново от 2002 до 2014 г. Завършил е Българско училище за политика, випуск 2006 г. Стажувал е в Съвета на Европа в Страсбург.

- Първият вот на недоверие срещу кабината "Борисов 2" беше неуспешен, но веднага след това се заговори за втори. На каква тема може да бъде той?

- Вотът на недоверие е политически акт, той дава възможност на опозицията да запознае обществото със своите критики към дадена правителствена политика и да предложи алтернативи. Посочихме достатъчно конкретно провалите на воденото от десницата управление в здравната сфера. Следвайки традициите от началото на здравната реформа, започната от друго дясно правителство през 1999 г., администрацията на министър Петър Москов

продължава да ограничава здравните услуги

Поиска от пациентите и да доплащат за тях. Говоря за здравноосигурените български граждани. Дори ги разделя на "социално значими" по преценка на министерството за тяхното заболяване и на такива, които ще чакат за лечение.
Един положителен резултат от вота още преди гласуването му в Народното събрание беше отмененото прилагане на нова наредба за доплащане на лекарствата от Здравната каса - около 500 медикамента щяха да бъдат извадени от списъка на тези, чиято стойност покрива в определена степен НЗОК.

Под въпрос е и идеята за доплащане от страна на пациентите с цел да изпреварят реда си в списъка на чакащите. От опозицията се замисляме, в такъв случай какъв бе смисълът заболяванията да бъдат разделяни в два пакета? Теми и основания за вот на недоверие към воденото от ГЕРБ правителство има достатъчно. Политиките му, нарушаващи интересите на мнозинството от българските граждани, са достатъчно на брой. Изборът и конкретизирането на мотивите зависи и от разговори с други парламентарни групи. Вотът на недоверие не е самоцел, а е форма за заявяване на опозиционност.

- За БСП предстоят важни дни. Какви промени се готвят в партията и каква е равносметката за изминалата година?

- Предизвикателство пред ръководството бе утвърждаването на поетия ляв политически курс на БСП. Приоритет бе да разграничим кое е ляво и дясно, да покажем на хората ясно разликата между двете политически линии, преимуществата и последиците от тях за живота на българските граждани. И когато хората научиха с какво ги ощетява неолибералната, дясна политика -

да им предложим лява алтернатива и работещи за тях решения

През последната година един от въпросите, стоящи пред БСП, бе този за организационното укрепване на партията и нейните структури, за сплотяване членовете и симпатизантите на левицата. Всички ние в ръководните органи и в управлението на местните структури сме ангажирани с установяването на реалния членски състав по общини в цялата страна. Това ще даде точна представа за представителността на 49-ия Конгрес на партията.

БСП не е просто механичен сбор от хора. Установявайки състава си, ще знаем къде, колко и кои сме ние - социалистите, които заедно да вървим напред. Това е твърдата основа, на която трябва да градим развитието на партията и да печелим избори.

Проблеми в партията има, но те са резултат от натрупвания в годините назад, на недалновидна мисъл и липса на ясна представа за състоянието на партийните структури и членския актив. Някъде прочетох подходяща фраза, която описва ситуацията в партията преди години: "Някои хора така се боят от истината, че лъжат в собствена вреда". За нас обаче е важно да знаем на какво стъпваме, за да знаем точно какво можем и да го постигнем.

- В партията усеща ли се такова разделение - по линията ляво-дясно? Отразяват ли се евентуалните противоречия по тази плоскост на общественото възприятие за БСП и нейния политически курс?

- Това, че в партията съществуват различни мнения, не означава, че тя е разделена. БСП е демократична в своето управление партия и в нея липсва авторитаризъм, присъщ за лидерските партии и проекти.

В същото време всеки трябва да има съзнание за единодействие при изпълнението на решенията, взети от ръководните партийни органи. Именно тук проличава разликата между левите и десните в левицата, и даже вътре в БСП. От демонстрацията на различните мнения публично чрез медиите, вместо на вътрешнопартийни форуми и обсъждания, губи положителния образ на БСП и печелят нашите опоненти, които представят партията ни като разединена, немощна, изчерпана, конфликтна.

Най-важният негативен ефект е, че това пречи на възстановяването на доверието в БСП на всички онези, чиито интереси може да отстоява единствено лявата, социално отговорна политика на нашата партия.

- Какво бихте казали на онези, които виждат в партийната работа повече бизнес, отколкото създаване на политика?

- Един от проблемите в последните десетилетия у нас е, че политиката се поставя на заден план. Много от партиите, които преминават през политическата сцена, се оказват просто проекти - без платформа, идеология и съдържание.
Сигурно за някои ще прозвучи клиширано, но за мен

партийната работа се върши не само с ръце, но и със сърце

Тук се корени и разграничението между тези, които възприемат участието си в БСП като средство за реализация на политики в полза на хората и онези, които виждат шанс за развитие на "частен бизнес" или трупане на лични дивиденти.

- Какви са приоритетите на левицата за тази година?

- БСП да продължава да изявява своя опозиционен характер и да се утвърждава като единствената алтернатива на настоящото дясно управление - както с дейността на парламентарната група на "БСП Лява България", така и в местната власт. Успехът на това съвместно усилие е предпоставка за възстановяване доверието на българските граждани в партията и в политиката, която тя предлага.
Тази година

се навършват 125 години на организираното социалистическо движение

в България. Един от приоритетите ни е да събудим интереса на все повече хора към запознаване с историята и припознаване на социалистическата идея. Образът на левицата през последните две десетилетия е силно изкривен и исторически обременен. Множество формации се появиха с претенция да са леви по своя характер, но те или водят политика, която въобще не е лява, или осигуряват подкрепа и реализация за политика, която е в основата на неолибералния модел. Роенето в лявото пространство е криво разбрано, всъщност става въпрос за поява на политически проекти, които обслужват десни интереси.

Във вътрешнопартиен план приоритет е организационно подредени, с установен състав и идейно подготвени, да отидем към Конгреса през май.

- Как върви подготовката на Конгреса? Според вас къде трябва да е фокусът на политическата дискусия в БСП?

- Започнахме провеждането на събранията на всички нива в партията, с цел оценка на резултатите от досегашната работа и излъчване на представителство за Конгреса от всяка една община в страната.
В този процес за медиите и обществеността най-голям интерес представлява изборът на личности за ръководните позиции по места и на централно ниво. С по-голяма тежест обаче са политиките и курсът, който ще зададем за развитието на партията. Левицата трябва да оформи и представи ясно виждане за своето бъдеще и да предложи алтернатива за перспективата пред България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай