Новост от Брюксел! Обща студентска карта и кибермагистратури

За първи път ЕС дава и 3 награди по 50 000 евро на млади момичета с принос в технологиите

Новост от Брюксел! Обща студентска карта и кибермагистратури | StandartNews.com
  • За първи път ЕС дава и 3 награди по 50 000 евро на млади момичета с принос в технологиите
  • Брюксел въвежда общоевропейска студентска карта и магистратура по киберсигурност

 

По 100 000 евро награда дава Европа на три жени иноваторки. Новината съобщи българският еврокомисар Мария Габриел по време на първия по рода си у нас граждански диалог в Европейската година на младежта.

В Деня на Европа, 9 май, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел откри дискусия "Младите хора за бъдещето на Европа". Форумът се проведе в Дома на Европа в София.

Комисар Габриел ще предложи към трите награди тази година да има още 3 - по 50 000 евро, за "изгряващи звезди". Те ще са за млади момичета с принос в технологиите и иновациите, уточни тя. И заяви, че мечтата й е в златната тройка на ЕС да има и момиче от България.

Екипът на Габриел е направил проучване, което показало, че

само 18% от момичетата завършват

информационни технологии, въпреки че до 10-годишна възраст 90% се интересуват от информационни технологии. Само 6% пък правят кариера в тази сфера.

Затова Европейски институт за иновации и икономика ще финансира обучението на 22 000 момичета до 2027 г. Те ще придобият знания и опит в сферата на цифровизацията. Много често става дума за достъп до менторство. България е водеща в Европа по брой на жените, които завършват в тази област, но все още много малка част от тях се реализират в тази посока, каза Габриел.

Необходим ни е много ясен план за действие, който да обхване всеки регион в ЕС, защото само 54% от възрастните имат базови цифрови умения при цел да достигнем 80% до 2030 г., каза българският еврокомисар.

Възможностите за образование и работа по различни европейски програми представиха Мария Габриел и Биляна Сиракова, координатор на Европейския съюз по въпросите на младежта.

Днес повече от всякога имаме нужда да се противопоставим на част от онези сенки от миналото, които мислехме, че са останали там, заяви Мария Габриел и посочи нуждата от мир, обединение, солидарност. По думите й е необходимо да зачитаме свободата, равенството и върховенството на закона.

Тази година е определена за Европейската година на младежта. Габриел заяви, че идеите на младите трябва да бъдат чути и да станат част от процеса на взимане и прилагане на решения на общите предизвикателства. Европейската година на младежта казва

скъпи млади хора, искаме да чуем вашите идеи

искаме да подкрепим инициативите, които ще предложите, искаме да бъдете част от предлагането на решенията, отбеляза тя.

Младите хора са не само бъдещето на Европа, а могат да са двигател за едно по-добро бъдеще на Европа, заяви Биляна Сиракова.

Образованието е най-важната в момента тема за младите хора в Европа и в частност България, съобщи Габриел, цитирайки европейско проучване.

До 2024 г. ще е валидна общоевропейската студентска карта, която ще дава възможност за транспортни услуги, намаления за културни събития и ред други предимства. В момента студентите у нас и в Европа могат да се възползват от бонусите, които им дава приложението ErazmusAPP по програма Еразъм+. Тя разполага с 28 млрд. евро за следващия програмен период. 18% от бюджета са специално за подкрепа на предприемачеството сред младите хора. Като в европейската година на младежта за първи път са включени иновациите и развитието на инкубатори в университетите. Има и нова програма "Иноватори в училищата".

Специално изложение на младите таланти прави комисар Габриел. На 23 юни тя организира първата по рода си в Европа среща на върха за иновации и образование. На нея младежи от цяла Европа ще имат възможност

да се срещнат с 10 ръководители на водещи в ЕС стартъпи

за да почерпят опит и знания.

Общо 13 млрд. евро за цифрово образование са заложени в европейските планове за възстановяване и устойчивост, съобщи Биляна Сиракова. Това не е въпрос само за оборудване, говорим за умения. Всички държави трябва да създадат хъбове за цифрово образование. Целта е с държавите-членки до 2023 г. да идентифицираме основните приоритети, които могат да бъдат изкуствен интелект, микроелектроника, киберсигурност. Обмисляме създаване на европейска магистратура по тези стратегически области. До юли искаме да представим петте конкретни предложения, които ще отговорят на конкретните предизвикателства, за да можем да се фокусираме, подчерта Габриел.

Тя посъветва младите хора да се интересуват от Новия европейски Баухаус. По тази мащабна инициатива на ЕС ще се изграждат новите умни и екологично неутрални градове, където в специални пространства среща ще си дават наука, изкуство и културно наследство. До 2030 г. в Европа трябва да има 150 климатично неутрални региона и 150 климатично неутрални градове. Две заявки са от България - на София и на Габрово.

Баухаус е за младите - архитекти, предприемачи, IТ специалисти

каза Габриел.

Европейската комисия дава специална подкрепа и на младите творци. 2,44 млрд. евро са предвидени за тях по програма "Творческа Европа". Но за първи път по "Хоризонт Европа" има клъстер, посветен на културата. Новите творчески решения са свързани с наука, иновации и образование, каза Габриел. Тя съобщи, че стратегията на ЕС за иновациите е от 2011 г. и затова сега имаме нужда по-скоро от План за действие. Иновациите не идват от корпорациите, а от младите хора, каза българският еврокомисар. И подчерта: "Изслушване, включване, подкрепа - това са ключовите думи определящи духа на Европейската година на младежта 2022. Тя е посветена на младите хора с цел те да споделят идеите си за бъдещето, да дефинират общи инициативи и да участват в тяхната реализация. Младите хора имат все по-активна роля в обществото.".

Последното проучване на Евробарометър показва нарастващата им ангажираност - 58 % от младежите са участвали в младежки организации през последните 12 месеца. Това е 17% повече спрямо последното проучване през 2019 г. Вълнуват ги мирът, международното сътрудничество, образованието, здравето, околната среда. С помощта на младите хора може да постигнем повече и по-добри резултати по тези теми, заяви Мария Габриел.

Според данните на Евробарометър 72% от младежите споделят очакването лицата, вземащи решения, да се вслушват в по-голяма степен в техните искания и предприемат конкретни действия. Това е целта и на новата инициатива на българския еврокомисар -

онлайн платформата "Изрази мнението си"

Тя ще даде възможност на всеки млад европеец да запише визията си за Европа, в която иска да живее.

"Чрез иновативната платформа можем да чуем гласовете на младежите в цяла Европа. Искаме да дадем възможност на всеки млад европеец да сподели мнението си, визията си за устойчиво, мирно и демократично бъдеще", отбеляза Мария Габриел.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай