Събота,

Никой не иска софийските спирки на концесия

От: Рачо Рачев -
Никой не иска софийските спирки на концесия
A
A
A

До момента няма желаещи, които да поемат концесията на спирките на градския транспорт в София. Това споделя в интервю за БГНЕС зам.-кметът по транспорта в Столичната община Кристиян Кръстев.

„Желаещите да участват в подобна концесия се интересуват само от натоварените места като хотел „Плиска“, НДК. Това са кандидат-концесионери, които имат интерес в рекламата или дребната търговия. Тях не ги интересува останалата част от града“, заяви той.

Кръстев коментира, че за него е важно всички спирконавеси, според натовареността и пътникопотока в града, да са еднакви и затова е необходимо да се разработи унифициран модел за различните типове.

„Другото ми желание е спирките навсякъде да са обновени“, добави зам.-кметът.

Той уточни, че има решение на Столичния общински съвет за започването на процедура за отдаването на спирките на концесия за срок от 15 години, но и до днес тя не е обявена. През 2019 г. кметът Йорданка Фандъкова настоя спирките да се поддържат от общината, а не от частен оператор. В последствие възложи на новия зам.-кмет да реши кой и как да поддържа спирките.

„Въпрос на принципно решение е дали да се стартира процедура, за която има решение на СОС, но към нея няма интерес или да се доработи, за да може да се направи работеща и все пак част от спирките да бъдат дадени. Трети вариант е Центъра за градска мобилност да се занимава с тях. Тук обаче опираме до маркетинг и използване на рекламните площи. Търсенето и намирането на най-добрия вариант за управление на спирките трябва да бъде в интерес на гражданите, а именно – да имаме добра надежда спиркова инфраструктура и същевременно да имаме приходи от реклама и постоянна поддръжка“, коментира още той.

БГНЕС потърси за коментар и зам.-председателя на комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет Зафир Зарков. Той призна, че наистина няма интерес към концесията, но това отдава на коронакризата и намаленият пътникопоток в градския транспорт, който до края на тази година не се очаква да достигне нивата на същия период от 2019 г.

„Целта на тази концесия е чрез публично-частно партньорство почти изцяло да бъдат подменени всички спирконавеси. Има известни притеснения относно това какъв ще е интересът, но има решение и предполагам, че в скоро време трябва да се процедира. Ако има интерес към нея – се реализира по този начин, ако не остава във варианта, в който ние трябва да решим този въпрос със средствата на бюджета и ЦГМ“, заяви той.

По думите на Зарков, за да бъде привлекателна концесията тя е разделена на 4 лота, които са от центъра до крайните квартали, за да се търси баланс, но не се изключва и вариантът спирките да се поддържат общината, за което настояваше кметът Фандъкова и подчерта, че това са двата подхода и времето ще покаже по кой от тях ще се работи.

Зарков не можа да каже кога точно ще стартира концесията, но увери, че през септември, когато общинските съветници се връщат на работа, отново ще работят по темата. Той коментира още, че ако има добри идеи, които да се заложат в процедурата, е готов да ги чуе и те да бъдат обсъдени с комисията.

От думите му стана ясно още, че през септември ще бъде гледана нова икономическа рамка на целия градски транспорт, тъй като той е на сериозна загуба, поради намаления пътникопоток и липсата на възможности водачите да продават билети.

“Около 20 млн. лв. е на загуба транспортът за месеците март, април и май”, посочи Зарков.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички