Нено Димов сам в килията

За първи път от най-новата история прокуратурата изведе министър от кабинета му

Нено Димов сам в килията | StandartNews.com

За първи път в най-новата история на България действащ министър бе изведен от собствения му кабинет в министерството от прокуратурата. Няколко часа по-късно стана ясно, че министърът на околната среда и водите Нено Димов ще остане под стража през нощта, а следствените действия срещу него ще продължат и в петък.

Димов е задържан за 24 часа по разследването на водната криза в Перник, съобщи БНТ, позовавайки се на говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

Става въпрос за две ключови разследвания, които се провеждат в момента. Едното е кризата с водата на Перник - екоминистерството е ведомството, което отговаря за проследяване на водните нива в язовирите в България и то дава разпореждане кога водата да бъде пренасочвана, спирана или да се променя нейния режим. Твърди се, че още през лятото в МОСВ са имали информация за критично ниски нива, но не са издали разпоредба за ограничаване на ползването на питейна вода за битови нужди.

Другата основна тема, по която работи прокуратурата, свързана с екоминистерството, е така наречения италиански боклук. Ведомството на Нено Димов е отговорно  и издава лицензи за транспортирането на отпадъците в България, депонирането им и тяхното преработване.

По-рано през деня министърът бе задържан след обиск в кабинета му в министерството, след това бе откаран за обиск в дома му, а след това и на разпит в спецпрокуратурата. Според БЛИЦ той е бил закаран за кратко в МВР болница.

Не съм задържан, заяви Димов ппред журналисти преди да бъде качен в кола на прокуратурата. Впоследствие обаче се отказа, че е арестуван и отведен в трето районно столично управление.

Наложена му е 24-часова полицейска мярка за задържане, а утре е възможно тя да бъде удължена до 72 часа като прокурорска мярка, ако му бъде повдигнато обвинение. Тогава ще бъде преместен в столичното следствие, където се задържат обвинените от прокуратурата лица.

Стана ясно и с кого ще прекара нощта министър Димов в полицейското управление. ПИК съобщи, като се позова на свой репортер пред районното, че той няма да дели килия с други задържани тази нощ.

Шефът на ековедомството, чиято оставка още не е поискана от правителството, е извадил късмет, че към момента други задържани в това управление няма.

Засега и трите килии, с които разполага РПУ-то са празни, заради което няма да му се налага да се среща с други задържани. Дори да бъдат докарани такива по-късно тази нощ, те няма да бъдат настанени при него, смятат полицаите на място.

"В нашия район има и ромски махали като Коньовица и редовно арестуваме такива обитатели, но има достатъчно празни килии и няма защо да ги настаняваме при министъра", коментират униформени.

Арестът на Нено Димов идва в самото начало на мандата на новия главен прокурор Иван Гешев, който в четвъртък сутринта лично посети Перник и се срещна с кмета на изпадналия в бедствено положение град.

Гешев не пожела да коментира и информациите за арести на бившата кметица на града Вяра Церовска, бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова и отстраненият директор на ВиК-Перник Иван Витанов.  

По последни данни Соколова е била разпитана като свидетел във връзка с водната криза и е била пусната да се прибере у дома, а Витанов е в столичното следствие. Информацията бе пусната от кантората на Менко Менков, а адвокат Костадин Костадинов е присъствал на разпита на Витанов, който е приключил към 18 часа.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай