Не отлагайте WC-то, разболява

Не отлагайте WC-то, разболява | StandartNews.com

Лек има, в 80% от случаите медикаментите помагат, обяснява проф. Чавдар Славов

Случва ли ви се да спрете колата, след като току-що сте я запалили, за да посетите тоалетната. Или да се събудите по-уморени, отколкото сте си легнали, заради будуването в тоалетната. Ако това помещение се е превърнало във ваш втори дом, може би имате свръхактивен пикочен мехур. Болест ли е това и има ли лек срещу него, разказва проф. Чавдар Славов, един от най-добрите уролози в страната.

Свръхактивният пикочен мехур е патологично състояние, но не е болест. "От него страдат близо 17% от хората, на практика то е по-често срещано от диабета или астмата", казва проф. Чавдар Славов. Явлението е по-често при жените, отколкото при мъжете, и се увеличава с възрастта. Едва около 5% от дамите под 25 г. страдат от активен пикочен мехур, докато след 65 г. броят им нараства до 30%. Това състояние е често и при мъжете, казва проф. Славов. Въпреки това проблемът е малко познат, защото

пациентите се срамуват да говорят

за него, a лек има.
Три са основните симптома за наличието на свръхактивен пикочен мехур. Това са неудържим позив за уриниране, който може да бъде придружен и с изпускане, както и често уриниране, особено нощем. Те са следствие на раздразването на рецепторите в пикочния мехур, обяснява проф. Славов. Причините за това състояние пък са неврогенни нарушения на този сложен орган. "Откриват се функционални нарушения, свързани със синхрона между мускула, който изпразва пикочния мехур, и този, който задържа процеса", обяснява проф. Славов.
Поставянето на диагнозата се извършва чрез разговор. Специалистите обаче трябва да бъдат много внимателни, защото, ако честото уриниране е придружено с болка и парене, проблемът може да бъде съвсем различен. Затова е изключително важно при установяването на проблема да се изключат вероятностите за инфекция в пикочните пътища, тумори или уголемена простатна жлеза, предупреждава проф. Славов. Понякога се налага допълнително инструментално изследване. То е нужно само при рефрактерен пикочен мехур - който не се е повлиял от обичайното лечение.
Терапията за справяне с активния пикочен мехур

зависи от вида на изпускането

което може да бъде три вида. Първият вид е т.нар. ърдж (спешна) инконтиненция и се характеризира с неудържим позив, обяснява проф. Славов. Вторият вид е така наречената стрес инконтиненция и е характерна за жени след менопауза или мъже след простатна операция. В този случай изпускането става без усещане, например - при кихане или по-рязко ставане от леглото, казва специалистът. Третият тип е смесеният.
"Ърдж инконтиненцията се премахва с лекарства, като мускаринови блокери или бета-3-агонисти, които са най-модерното лечение в момента", обяснява проф. Славов. В 80% от случаите терапията дава резултат и е достатъчна. Стрес инконтиненцията обаче изисква оперативно лечение и поставяне на слингове (платна). Те са изработени от изкуствени материи, които спират изпускането, но са

много скъпи, а касата не ги покрива

Цената на едно платно при мъжете е 5000 лв., уточнява проф. Славов.
Свръхактивният пикочен мехур не е наследствено заболяване. Появата му се провокира най-вече от начина на живот. Дългото стискане, когато човек е здрав, предизвиква разтягане не пикочния мехур и води до дисбаланса в него, обяснява специалистът. Прекалената употреба на газирани напитки, дразнещи храни - като пикантните и лютивите, прекаляването с кафето и другите диуретични напитки, също водят до проблема, допълва той. Затова, ако искате да сте здрави, е добре да избягвате тези рискови фактори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай