Събота,

Напрежение. Военен кораб тръгна от Варна по сигнал!

От: Редактор,сн. Петел.бг. -
1632
Напрежение. Военен кораб тръгна от Варна по сигнал!
A
A
A

Военноморските сили (ВМС) ще извършат разузнаване и обследване, след получен сигнал за забелязана мина в Черно море, съобщиха от Министерството на отбраната.

Днес, 28 март, по данни на Морския спасителен координационен център - Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина около 06.00 часа (българско време), на около 37 морски мили изток – югоизток от нос Галата.  

Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Това се казва още в съобщението на военното ни министерство. 

.Друга морска мина беше открита от рибари на около 70 км от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се е отправил към мястото, за да проучи ситуацията, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Romania Journal.

„Миночистачът и база за контролен кораб "Вицеадмирал Константин Белеску", заедно с група водолази за разминиране на борда, изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район на около 39 морски мили (70-72 км) край бреговете на Черно море, срещу нос Мидия. Съобщено е, че има дрейфуваща морска мина там”, съобщиха от Министерството на националната отбрана на северната ни съседка.

Мината е била забелязана тази сутрин от румънския риболовен кораб "Olimpus 1", чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 08:10 ч.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички