Мрак превзема улиците

Общините искат да ги таксуват като битови абонати

Мрак превзема улиците | StandartNews.com
  • Кметове въвеждат режим на тока, топлят канцелариите с кюмбета
  • Общините искат да ги таксуват като битови абонати

 

Режим на тока и спиране на уличното осветление въведоха кметове в различни части на страната.

В някои малки населени места уличните лампи се спират в определен часови диапазон, в други пък ги „разреждат“ – един стълб свети, един -не. Отделно някои кметове в малки градове и села разпоредиха канцеларии и обществени сгради да се отопляват преимуществено с печки на дърва и пелети, вместо с ток.

Причината е огромният ръст на разходите за електроенергия, които общинските бюджети не смогват да покриват. Общините се снабдяват с ток на свободния пазар, както всички небитови потребители  - преприятия, цехове, фирми и др. Цената на електроенергията на борсата обаче подскача драматично през последната година, а точно преди Коледа достигна рекордните 824 лева за Мвтч. Това поставя под въпрос не само уличното осветление, но градският транспорт в големите градове, движещ се на ток, както и отоплението на общинските детски градини, училища, поликлиники.

Държавата търси вариант за подпомагане

Следващата седмица се очкава да се проведе среща между представители на Сдружението на общините в България и правителството, на която ще се търсят варианти за помощ от държавата, за да се налага улиците да тънат в мрак.  

„Писахме до премиера, на преговорите за съсатавяне на бюджета говорихме и с финансовия министър. Има разбиране, че тъй като ние не произвеждаме, а сме по-скоро отопляваме обществени структури –училища, детски градини, културни институти и т.н., а трябва да се разработи някакъв механизъм за такива публични органи като нас, обясниха от Сдружението на общините пред „Стандарт“.

Обмисля се вариант общините да бъдат приравнен с битовите потребители и да могат да купуват ток от регулирания пазар. За целта обаче е необходимо да бъдат направени промени в закона за енергетиката. Иначе в понеделник от енергийното министерство обявиха, че общините може да бъдат подпомогнати по същата схема, по която и бизнеса като получат компенсации с таван до 250 лв. за Мвтч. Това обаче пак не може да покрие увеличените им разходи.

Проучване сред 179 от общо 265-те общини у наспоказва, че при запазване на настоящите цени разходите им за през 2022 г. биха били 670 млн. лева. през 2020 г. тази сума е била 164 млн.

Само за улично осветление трябва да бъдат платени 208 млн. лева от местните данъци на гражданите през тази година, при досегашни 57-61 млн. лв.

Очакваните разходи за отопление на на училища и детски градини пък са за над 211 млн. лв.

Проблемът в по-малките общини

Високите цени принудиха към икономии да пристъпят първо по-малките общини, чиито бюджети са по-ограничени.

В Дългопол вече ходят по тъмни улици, защото осветлението работи по нов график – от 4,30 до 21,00 ч. През декември сметката на общината се е увеличила тройно и това е непосилно за бюджета ѝ. Общината обмисля теглене на 300 000 лева заем за соларни осветителни тела.

В община Аврен изчисляват, че при новите цени през 2022 г. ще трябва да платят половин милион лева вместо 200 000. В Аврен засега се въздържат от режим на уличното осветление, но кметът признава, че не знае как точно ще бъдат покрити сметките.

На територията на община Вълчи дол уличното осветление ще работи „през стълб“ от 17.30 до 00.00 часа и от 5.30 до 7.00 часа, а в останалите населени места в общината - от 17.30 до 21.30 часа и от 5.30 до 7.00 часа.

Общата стойност на платената фактура от община Вълчи дол за разходвана електроенергия през месец ноември 2021 г. е близо 58,4 хил.лв., докато за октомври 2021 е била почти 21 хил. лв. Направената прогнозна сметка за стойността на ел. енергията за 2022 г. е в приблизителен размер от 700 000 лв.

Община е Ардино - сметката за декември там е около 54 000 лв., колкото е средно за шест месеца общо през годината по-рано. Населените места в Ардино ще бъдат осветени само 4 часа в денонощието – вечер от 18.00 до 21.00 ч. и сутрин от 6.00 до 7.00 ч.

В община Лесичово, Пазарджишко също въведе часови диапазони за уличното осветление. При еднаква консумация на ток от 9000 лв. през 2020 г. сметката за ток скочи до 26 000 лв. през 2021 г.

По данни на Сдружението на общините, ограничаване на уличното осветление или на часовете за улично осветление се въвежда, или има нагласи за въвеждане още в общините: Георги Дамяново, Поморие, Стамболово, Рудозем, Луковит, Чипровци, Стралджа, Каварна, Кърджали.

Кризата в големите градове

Проблемът не подминава и големите общини, които освен за улично осветление тярбва да купуват електричество и за градския транспорт, движещ се на ток.

Още миналата седмица кметовете на четирите най-големи града София, Пловдив, Варна и Бургас се събраха на извънредна среща, за да обсъдят темата с цените за електроенергия.

Над 2 пъти е увеличението на сметките за улично осветление през последните 3 месеца на 2021 г. Уличното осветление е от дейностите, чийто разходи се покриват изцяло от местните данъци и драстичното му увеличение води до орязване на средствата, планирани за други общински дейности.

753 хил. лв. е сметката улично осветление на община Варна за м. ноември 2021 г., като за същия месец година по-рано е била 338 хил.

В община Бургас фактурата нараства от 182 хил. лв. през ноември 2020 г. на 354 хил. лв. година по-късно.

За София ръстът е от 986 хил. лв. за улично осветление през ноември 2020 г. на над 1,7 млн. лв. за 2021 г.

В община Пловдив сметката за улично осветление за месец декември 2020 е 246 798 хил. лв., а за същия месец 2021-а е над 600 хил. лв. До момента общините са получили компенсации единствено за месеците октомври и ноември, като те покриват между 20-30% от размера на увеличението.

Кметовете на големите градове също настояват в диалог с правителството да бъде намерен механизъм за компенсиране на общините за увеличените в пъти разходи за електричество и природен газ, които се отразяват критично на основни за градовете системи, като уличното осветление и градския транспорт.

 

Изет Шабан, кмет на Ардино:

Въпреки икономиите, сметките ни скочиха 5 пъти

Пет и половина пъти са се увеличили разходите за ток на община Ардино, въпреки икономиите, които се правят.

Преди сметката ни беше 10 000 лева на месец, а сега стигна 55 000 лева, коментира кметът Изет Шабан пред „Стандарт“. По думите му още преди няколко месеца в общината са започнали да икономисват ток заради високата му цена. Общинските сгради разполагат с уреди на пелети, които се използват за отопление и разходът им е по-малък, отколкото, ако се греят на ток. Освен това е въведен и режим за уличното осветление, което се спира в определени часове нощем, за да се пести енергия.

По повод идеята общините да минат на регулирания пазар за ток Шабан коментира, че това би било временно решение, но напомни, че в средносрочен план се предвижда през 2023 г, битовите потребители също да минат на свободния пазар, който в момента е нестабилен. Как ще може човек, който взема 1000 лева заплата, да плаща 700 лева само за ток, попита кметът.

 

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора:

Билетчето струва 1,30 лв. – ако го вдигнем хората ще се откажат да пътуват

  • Компенсацията не може да покрие ръста на цените

Огромен е проблемът с електроенергията. Плащаме 3-4 пъти по-висока цена на тока, отколкото през миналата година, а компенсацията, която получаваме, е доста по-ниска от това, коментира кметът на Стара Загора Живко Тодоров пред „Стандарт“.Трябва да се намери по-ясен механизъм и да се дава по-голяма субсидия на общините, защото за осветлението, детските градини и администрацията плащаме много по-скъп ток от преди и няма как да се справим, предупреди той.

По думите му, при тази цена на тока и билетът за градския транспорт би трябвало да поскъпне в пъти. „В момента цената в Стара Загора е 1,30 лева. Ако поскъпне още хората ще се откажат и няма да пътуват с градския транспорт. Затова е много важно държавата да подкрепи сега общините“, коментира Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай