Четвъртък,

Може ли да бъде закрит Централният затвор в София

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
163
Може ли да бъде закрит Централният затвор в София
A
A
A

Общественият защитник Диана Ковачева настоява да бъде закрит Централния софийски затвор. Според нея с пускане на кепенците трябва да го последват и затворническото общежитие в кв. "Кремиковци" и керамичната фабрика в гр. Враца.

Сградата на Централния софийски затвор е много стара. Тя е строена преди близо 120 години и не може да бъде поправена. "Въпреки че пренаселеността намалява в другите затвори, въпреки че условията се подобряват, тук нещата остават тревожни", разказа омбудсманът в интервю за БНТ.

Препоръката да бъде закрит затворът е свързана с необходимостта да се вземе такова решение и да се каже по какъв начин ще бъде решен проблемът. Към днешна дата там има над 600 лишение от свобода, които трябва да бъдат преместени някъде. Според омбудсманът е очевидно, че трябва да бъде построена нова сграда.

Състоянието на общежитието в "Кремиковци" и фабриката във Враца са още по-зле, обясни Ковачева. Тоалетните са в окаяно състояние, има дървеници и хлебарки, килиите са пренаселени.

Омбудсманът обясни, че са недофинансирани социалните услуги в затворите. Един социален работник работи с около 100-150 души.

Положението в психиатриите е дори още по-лошо, каза Ковачева. Там е необходима много сериозна цялостна реформа. Констатирани са лоши материално-битови условия. Липсва достатъчно добра медицинска грижа, паради малкото специалисти.

Има места с наистина много лоши условия като Карлуково, Кърджали и д.р. Проблем там има с недостатъчното храна и средства за храна. Менюто като цяло е постно - леща, боб, варива.

Психиатриите изпълняват несвойствени социални функции, обясни Ковачева. Там са настанени за повече от година-година и половина хора, които нямат къде да отидат, непотърсени са от близките си, социално слаби, клошари.

"Изводът от това е, че трябва да има повече социални услуги, защитени жилища, по-малки къщички. Започва се вече да се строи, но процесът на деинституционализация, включително по отношение на домовете на хора с деменции, е предвиден за 2035 година", обясни омбудсманът.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички