Министрите в парламента след всяко заседание

Министрите в парламента след всяко заседание | StandartNews.com

- Госпожо Манолова, очакваше се програмният кабинет да се гласува на извънредно заседание във вторник, защо се отлага с ден?

- Трябва да се спазват и конституцията, и парламентарните практики. Очакваме указа на президента във връзка с избирането на програмното правителство. Нормално е да има и технологично време за събирането на парламента. И това ще стане на редовното пленарно заседание в сряда.

- Какви действия очаквате от парламентарните групи на "Атака" и на ГЕРБ?

- Не бих искала да гадая. Но ГЕРБ имат шанса поне да бъдат сериозна опозиция. Имат 97 депутати, не може до безкрай да се блокира работата на парламента и да се инспирира напрежение и хаос, защото не това очакват хората. Те искат бързи решения и от парламента, и от програмното правителство за повишаване на доходите, за стимулиране на икономиката и за намаляване на сметките за ток.

- Вие сте председател на временната комисия за изработване на нов правилник на парламента. Кога ще бъде готов той?

- Вече имахме една изключително полезна среща с неправителствените организации и граждански движения. Представихме идеите на левицата за промени в парламентарния правилник. Цял раздел в него ще бъде отделен за работа с гражданското общество. Идеята е гражданите да имат пълна информация за решенията, които взема парламентът, да имат становища по интересуващи ги въпроси и да участват в процеса на вземане на решения, включително и в създаването на законопроекти.

- Как?
- Ще отработим такъв механизъм. Имаме идея да предаваме и он лайн заседанията не само от пленарна зала, но и на комисиите.

- Предвиждате промени и в провеждането на парламентарния контрол, какви са те?

- Парламентарният контрол също ще бъде променен. В петък ще се дебатират политиките и приоритетите на правителството, а на блиц контрол ще бъдат задавани въпроси след заседанията на Министерски съвет, на който министрите да отговарят по актуални въпроси и прясно взети решения, засягащи българските граждани. Предизвикателство е и подобряването на качеството на законодателството. Ще привлечем експерти за създаването на съвет по законодателството. От неправителствените организации дойде предложение да се направи преглед на законодателството и да се отстранят противоречията с европейското законодателство. Важно би било и за бизнеса, и за българските производители да се направи съпоставка с европейското законодателство и там, където сме се престарали, да въвеждаме норми, които са свръх от това, което иска Европа, да ги променим така, че да стимулираме българското производство и износ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай