Министър Гьоков с новина за пенсиите. Какво ще стане със 75-те лв.

До края на 2021 година близо 700 хиляди пенсионери са били имунизирани с 2 или 3 дози

Министър Гьоков с новина за пенсиите. Какво ще стане със 75-те лв. | StandartNews.com

Еднократна помощ от 75лв, която получават пенсионрите срещу поставена ваксина, може да остане в сила и след 1 юли. Това обяви в специално интервю за Нова министър Георги Гьоков. 

До края на 2021 година близо 700 хиляди пенсионери са били имунизирани с 2 или 3 дози. От 1 януари правителството въведе стимул от 75 лева за всеки над 65 години, който завърши ваксинационния си цикъл или си постави бустер. Амбицията – за 6 месеца да се включат 300 хиляди души. Реалността – за януари и февруари са се имунизирали малко над 47 хиляди пенсионери. 

Правителството анонсира тази мярка през декември като стимул за имунизацията сред уязвимата възрастова група от хора над 65 години. 

“Когато се въведе тази добавка, интересът към ваксините беше изключително голям”, казва д-р Мариана Москова от УМБАЛ Медика Русе.

По думите на д-р Москова обаче само 3 месеца по-късно в кабинета й се правят около 20 ваксини на ден. 

Според сегашните разпоредби, 75 лева ще получи всеки пенсионер, който си постави втора или трета доза, но само до края на юни. 

“До момента са се възползвали между 750 хил. и 800 хил. пенсионери, а средствата са разчетени, за да може да се изплатят на всичките 2 млн. и 50 хиляди пенсионери”, съобщи социалният министър. Затова сумата е редно да се изплаща и през втората половина от годината, допълни той.

“Лично аз бих водил разговори с министъра на здравеопазването и в рамките на МС за увеличаване на този срок”, каза Гьоков.

30 юни е крайният срок и за изплащането на т.нар. COVID-добавка към пенсиите. 

“Подкрепата от 60 лв няма как да продължи нататък и няма как, който и да е да се ангажира с компенсация на тези 60 лв”, поясни министърът.

Какво означава това, ако вземем за база минималната песния от 370 лева. В момента тя плюс COVID добавката прави общо 430 лева на месец. След първи 1 юли обаче, добавката вече няма да се изплаща. 

А пенсията от 370 лева вероятно ще се актуализира по швейцарското правило до 392. За много пенсионери това означава, че на практика ще взимат по-малко на месец. Затова правителството ще мисли и за други варианти.

“Ще се предложи на НС най-справедливият вариант, който отчита осигурителния принос на хората, за да не остава в тях усещане за несправедливост”, обясни Гьоков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай