Мерлото спира рак и инфаркт

Червеното вино лекува не само разбити, а и болни сърца

Мерлото спира рак и инфаркт | StandartNews.com

"Водата разделя хората по света, а виното ги събира", гласи една поговорка. Неоспорим факт. Та какво е романтична вечеря или празненство с приятели без бутилка (може и две) вино? Ако сте ценител на тази напитка, сигурно знаете, че червеното е за предпочитане, тъй като освен балсам за небцето е и щит срещу болести. В духа на днешния Трифон Зарезан "Стандарт" направи "каталог" на лечебните свойства на напитката на боговете.

 

Червеното вино е естествено богато на антиоксиданти и според изследвания е много удачен вариант за превенция на сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Основна заслуга за тези ценни качества на божествената напитка има ресвератролът - специфичен антиоксидант с противораково действие. Въпреки че все още не е 100% доказано, редица проучвания по въпроса сочат, че червеното вино забавя растежа и размножаването на раковите клетки при карционом на гърдата, кожата, простатата, белите дробове и дебелото черво.

 

Божествената напитка има свойството да лекува не само разбити, но болни сърца. Ресвератролът е естествен антикоагулант. Благодарения на това антиоксидантът предпазва от запушване на артериите и образуване на тромби. А така - рискът от развитие на исхемия пада, а с нея и опасността за сърдечен удар. Няколко изследвания, проведени във Франция, дори сочат, че ресвератролът предпазва от потенциални бъдещи случаи на сърдечна недостатъчност, така че профилактичното пиене на чашка червено вино вечер може да ни спести много неприятности.

Антиоксидантът ресвератрол, оказва се, има и сходни свойства с тези на женския хормон естроген. Ето защо червеното вино може да бъде много полезно и в периодите, когато нивото му е ниско. Това може да се случи при рак на гърдата, по време на менопауза, при остеопороза или след раждане.

 

Друга важна съставка на напитката на боговете е антиоксидантът сапонин, който има свойството да повишава нивото на добрия холестерол и понижава това на лошия. Именно т. нар. лош, отбелязван като LDL, е главният виновник за хипертонията. По тази причина мерлото и кабернето се смятат за добра алтернатива за сваляне на високото кръвно налягане.

 

Въпреки че червеното вино вече е спечелило славата на здравословна напитка, това не ни дава "алиби" да прекаляваме. Чаша-две на ден са напълно достатъчни, съветват лекарите. Злоупотребяването с алкохола, и конкретно с червеното вино, може да има и лоши последици. Освен зависимостта можем да си докараме и увреждания на черния дроб, затлъстяване и куп други неприятности, предупреждават докторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай