Мерджанов: Лидерската битка в БСП ще се състои

Мерджанов: Лидерската битка в БСП ще се състои | StandartNews.com

Коалиция е възможна, но с ясни параметри като в Германия, казва Атанас Мерджанов

Атанас Мерджанов е председател на ПГ на "Коалиция за България", член на Изпълнителното бюро на БСП и председател на вътрешната комисия в парламента. Пред "Стандарт" той коментира ситуацията в соцпартията, след като Сергей Станишев обяви, че сдава лидерския пост.

- Г-н Мерджанов, предрешена ли е лидерската битка в БСП? Не води ли вече с една обиколка Драгомир Стойнев като предложен лично от Сергей Станишев не само за член на Изпълнителното бюро, но и за зам.-председател на партията?

- БСП е най-сериозната политическа партия в България. За последните 25 години тя е доказала, че каквато и конкуренция да съществува в нейните среди, винаги има сблъсък на мнения. И това е най-ценното в партията ни - дебатите и откритите демократични процедури по вземането на решения. В БСП надделяват аргументите и затова отиваме на конгрес за избор на нов председател. В политиките няма предрешени битки, още по-малко в БСП, която е доказала, че е най-публичната политическа система. Политиката ни, изработването на определени позиции, номинации се прави пред очите на хората. В този смисъл лидерската битка ще се състои и лично аз се надявам тя да бъде на основата на идеи, на платформи с мисъл за консолидацията на партията.

- Но към момента само Мая Манолова и Драгомир Стойнев заявиха ясно, че ще приемат номинации. Очакванията бяха за "гора от ръце за поста на Станишев". Поне такова впечатление се създаде от многогласовото искане на оставката му, а сега?

- Вижте, БСП е мъдра партия. Смело мога да кажа, че тя се отнася най-сериозно към националните проблеми. И търси решения, които да намерят своя положителен отзвук с години напред. Затова дискусията и преди конгреса, и по време на заседанието на 48-ия конгрес ще бъде здравословна.

Ще търсим дебат, който да определи новия лидер и ще даде възможности за нови хоризонти, за нова енергия и за промяна. Това бе очертано и в речта на Станишев пред пленума тази събота. Конкуренцията, идеите за визия за развитие на БСП, но и развитието на страната, са най-съществените за БСП. Моите очаквания са, че БСП ще прояви мъдрост, консолидация и в дискусиите и по отношение на номинациите. От делегатите на конгреса нашите членове очакват не само избирането на нов председател на БСП, но и стабилна предизборна платформа. И бъдете сигурни, че на Бузлуджа ще дадем ясен знак към всички свои членове и симпатизанти - убедителна победа на извънредните парламентарни избори.

- Притесняват ли ви появилите се прогнози за разединение в БСП?

- Подобни прогнози съпътстват БСП от 25 години. Но в партията сме доказали, че в трудни ситуации за обществото и за държавата умеем да се консолидираме. Изминалият период ни предлагаше доста изкушения и провокативни сценарии като пробив във финансовата стабилност на страната. Но тъкмо представителите на БСП се оказаха на ниво и защитиха националната сигурност по отношение на финансовата стабилност. Сигурен съм, че и сега конгресът ще очертае значимите хоризонти, които в най-голяма степен ще гарантират сигурността и бъдещето на българските граждани.

- Отстъпи ли Станишев или тръгна нагоре към поста еврокомисар, към бъдещ лидер на български ПАСОК?

- Аз не бих се съгласил с нито едно от вашите твърдения. Станишев беше достатъчно ясен в словото си. Фактът, че то беше посрещнато с разбиране и изпратено с аплодисменти, говори, че този политически ход и отговор е бил изключително адекватен. Както самият той се изрази - премислен и изстрадан. В крайна сметка това е за доброто и за бъдещето на партията. За 13-те години като лидер на БСП той доказа, че е политик не само от българската, но и от европейската сцена. Негов е приносът за забелязването на БСП в Европа, нещо повече - за присъствието й. Факт е, че като председател на ПЕС той води политиката, която лява социална Европа формира и ще отстоява в ЕП. Това са достатъчно сериозни и тежки отговорности на политик. А имах възможност вече да кажа, че еврокомисарството е преди всичко чиновническа работа. Дори в позитивния смисъл, не подценявам работата на еврокомисарите, но според мен не това е амплоато на Станишев.

- Знам, че ще кажете "питайте го", но може ли на 27 юли и Станишев да влезе в лидерското гласуване на конгреса? Не допускате ли, че ще има структури, които ще го номинират?

- За всички околни гадатели, изследователи търсенето на всякакви сценарии, които не са добри за БСП, са изкушение. Станишев бе ясен в словото си и в позицията си. Не виждам кому е необходимо да се търсят излишни интерпретации от тази му позиция.

- "Трябва да поискаме прошка от бедните и да вървим напред". Ваши думи пред Кеворк Кеворкян. Подведохте избирателите си или още по-лошо-разочаровахте ги за дълго време? Защо е тази прошка, г-н Мерджанов?

- Всеки един от нас, политиците, трябва да може да поиска прошка от своите избиратели. Защото невинаги е в ситуация, когато можем да изпълним всичко онова, което обещаваме. В този смисъл е и търсенето на разбиране, ако щете и на взаимност при търсенето на общото решение. Прошката е само един жест, но по-важното е последователното, смислено поведение на доверие и на диалог с избирателите и търсенето на разбирането какво може да се случи днес и утре в България. Политическите ангажименти да се постигат с морал и професионализъм.

- Да не се наложи да искате прошка и от болните, и от лекарите? От ГЕРБ настояват за спешна актуализация на парите за здраве, президентът също. Говори се за дефицит от почти половин милиард? Каква ще бъде позицията на ПГ на "Коалиция за България"?

- По отношение на здравето и здравната реформа тъкмо представителите на ГЕРБ са тези, които би трябвало отдавна да искат опрощение от българските граждани за тези 1,5 млрд, които отнеха от резерва на здравната каса и го прибавиха към фискалния резерв. Това беше по времето на тяхното управление и под "вещото" разбиране на финансовия министър Дянков. Тези претенции и тази "загриженост" на ГЕРБ е трогателна. Към този момент и правителството, и здравният и финансовият министър гарантират, че има достатъчно сериозни и финансови възможности за работата на системата като цяло.

- Всички партии в парламента получихте ултиматум от бизнеса и синдикатите - работете и гласувайте важните закони. Коментарът ви?

- Поведението на работодатели и синдикати е правилно. Аз лично приемам тяхната загриженост, но това поведение бих искал да е от самото начало. Да бъде неотстъпно и последователно. Ние естествено ще се съобразим, поне "Коалиция за България" винаги се е съобразявала с исканията на синдикати и работодателски организации. Не случайно сме заявили своята позиция за работещ парламент до края на неговото съществуване.

- Не ви питах, вие ще приемете ли номинации за лидерския пост?

- Аз лично съм заявявал нееднократно своята позиция. Този въпрос не е актуален за мен.

- По отношение на коалиционната политика, ако бъдете в следващото ръководство на БСП, ще поставите ли нови посоки по отношение на бъдещите партньори на партията? Вече говорите за бъдещи ясно разписани споразумения както в Германия?

- Коалиционната политика както в рамките на "Коалиция за България", така и на национално равнище трябва да бъде сериозно анализирана, обмислена и направлявана. На нас първо ни предстои разговор в рамките на КБ, за да избистрим окончателно ролята и начина, по който ще се явим на тези предсрочни избори. По отношение на следизборни, евентуално управленски коалиции - да, действително, аз държа на своето разбиране за ясни параметри на управление.

А и от опита, който имаме от последните десетилетия, ме кара да мисля, че към създаването на коалиции всяка една партия трябва да подхожда отговорно, задълбочено. Това е в най-голяма степен в интерес на избирателите. За да могат да бъдат обхванати всички възможности като реализация и убеждения за това, което може да се постигне в краткосрочен и дългосрочен план. Във всички случаи опитът на Германия е позитивен в това отношение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай