Мечтая ЕС и Китай да се срещнат в Пловдив

Мечтая ЕС и Китай да се срещнат в Пловдив | StandartNews.com

София. - Г-н Панчев, преди 3 г. в Шанхай започна новото начало на българо-китайските отношения. На какво ниво са те в момента?
- Можем да се похвалим с добри отношения, на които сме свидетели след поредица срещи и посещения на български президент, министър-председател и председател на Народното събрание в Китай. Пловдив се оказа най-активният български град във връзките с Китай. Резултатът е налице - имаме побратимяване между Пловдив и Шънджън -техния най-високотехнологичен град. Договорът за този акт ще бъде подписан в понеделник по време на откриването на II Българо-китайски бизнес форум в "Новотел Пловдив". Юридическият документ вече е изпълнен със съдържание в лицето на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън, които са в основата на форума.
- Вярно ли е, че още преди форума има заявен инвеститорски интерес от страна на Китай?
- Така е, в момента започва да работи група от специалисти, чиято задача е подготовката на проекти, които да бъдат реализирани между двете страни. Основният проект е "Тракия икономическа зона". Тази седмица подписахме меморандум между 2 клъстера и 9 общини от региона. Така съединихме местната власт с бизнеса и науката. А смисълът беше китайската страна да види, че целият регион подкрепя проекта "Тракия икономическа зона".
- Очаквате ли още споразумения?
- Има заявен интерес и най-вероятно ще се подпишат няколко меморандума между български и китайски фирми. Единият е между "Сиенит" и "Хуауей", който е за развитие на целия проект за икономическата зона.
- Какви фирми проявяват интерес към "Тракия икономическа зона"?
- Фирми, свързани с високите технологии, фирма, която развива индустриални зони в Китай, компании от областта на логистиката, селскостопански фирми. Те ще бъдат на форума.
- Кои са силните ни страни, с които да привлечем китайските инвеститори?
- Член сме на ЕС, имаме отлично данъчно законодателство, работната ни ръка е квалифицирана. От години има специалност с китайски език в Пловдивския университет, във френската и математическата гимназии се откриха паралелки за изучаване на китайски. Община Пловдив застана до нас, а асоциацията ни е със сериозни членове, които се увеличават. Китайското посолство подкрепя инициативите. Подкрепа получаваме от българското посолство в Китай и от консулството ни в Шанхай. Имаме летище Пловдив и трябва само да дръпне малко икономиката нагоре, за да го разработим. Има идея за директна въздушна линия Пловдив - Китай. Споразумението, което подписахме с 9-те общини, дава възможност "Тракия икономическа зона" да стане общ проект между България и Китай, а това е и моята мечта - Европа и Китай да се срещнат в България, като Пловдив да стане един от центровете на тези двустранни отношения.

Стандарт Нюз припомня, че днес Пловдив посреща 50 мегафирми от Китай на бизнес форум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай