Махат диоптри със суперлазер

Махат диоптри със суперлазер | StandartNews.com

За 10 минути късогледи и далекогледи свалят очилата

Който не е късоглед или далекоглед, само той не знае неволите, на които човек постоянно е подложен. Въпросът далече не е само в това дали очилата ти са на носа ти, или си ги забравил някъде, още по-зле, ако си ги счупил. В проблем може да се превърне дори един дъжд, ако нямаш чадър, или сутрешният душ. Зимата и резките смени на температурите, когато влизаш вкъщи, трамвая или колата, не са по-малък проблем. Във всички случаи губиш ясното си зрение за определен момент. Добрата новина е, че очилата може лесно да останат в историята. Как и къде, разказва д-р Алек Топов, шеф на Клиниката по офталмология в болница "Токуда" в София.

Само 10 минути стигат, за да забравиш, че си късоглед или далекоглед, и да хвърлиш очилата веднъж завинаги. Толкова отнема рефрактивната корекция с фемтосекундния лазер в "Токуда".

Корекция на диоптрите с механичен кератом в болницата предлагат от доста време. За първи път сега обаче тази процедура се прави по нов начин, с най-добрата съвременна техника в света - фемтосекундния лазер.
"Разликата е в прецизността и качеството на интервенцията. С фемтосекундния лазер то е много по-добро", казва д-р Алек Топов. Иначе философията на операцията е една и съща. Първо се прави ламбо на роговицата. Това означава, че

се изрязват около 100 микрона

или 1/10 от роговицата, обяснява д-р Топов. След това тъканта се маха с шпатулка и под нея се прави допълнителна обработка с лазер. После роговицата отново се връща. "Времето е показало, че понякога, макар и рядко, при извършването на процедурата с механичен кератом може да се появи проблем", казва д-р Топов. Например ламбото да не е с еднакъв размер навсякъде или да бъде абсолютно свободно и откъснато от окото, може в централната зона на окото да се получи островче, където тъканта е изключително тънка и т.н. "Всеки един колега, който е работил рефрактивна хирургия с механичен кератом, е имал някакъв, макар и минимален, проблем", казва д-р Топов. Точно това обаче не може да се случи с фемтосекундния лазер. При него отделянето на тъканта става с лазер, който е абсолютно точен и няма възможност да се изреже по-тънка или по-дебела роговица, нито да е с неправилна форма, обяснява специалистът. Освен това няма никакви режещи повърхности, което

допълнително щади окото

Колкото добра да е техниката като фемтосекундния лазер обаче, тя е нищо без добър специалист зад нея. За да бъде операцията успешна, най-важна е преценката на лекаря. "Трябва да видим какви са диоптрите на човека, дебелината на роговицата, има ли астигматизъм", изрежда д-р Топов. Подобна интервенция не е подходяща за хора с астигматизъм над 5-6 диоптъра. Много важно е и за какво късогледство или далекогледство става дума.

Самата интервенция трае само 10 минути. 5 под фемтосекундния лазер и още 5 под друг. Корекцията се извършва с локална упойка на очите (капки), а пациентът след това си тръгва веднага. Цената на интервенцията е около 2000 хил. лв. на око. Към нея много често прибягват млади хора, които искат да отидат да работят на места, където трябва добро зрение. Например в школа на МВР, в авиацията, казва д-р Топов. Освен това с фемтосекундния лазер в болницата махат и перде.

Оперират 2000 на година

Над 2000 очни операции се правят годишно в Клиниката по офталмология на "Токуда болница". Над 50% от тях са за катаракта. Останалите са при глаукома, отлепване на ретината, кератопластика. В клиниката се извършват всички видове интервенции - от най-леките до най-тежките, разказва началникът й д-р Алек Топов.

Болните се увеличават

Честотата на офталмологичните заболявания се увеличава, защото населението застарява. Очните болести започват след 45-50 години, по тази причина увеличаването на пациентите със старческите проблеми е по-голямо, но това е тенденцията в световен мащаб, признава д-р Алек Топов. По тази причина и съвременните технологии са направени, така че да поемат повече от 20 души на една операционна. За сравнение, преди година капацитетът им е бил наполовина.

Мерят диоптъра още по-точно догодина

От началото на следващата година в клиниката по офталмология на "Токуда" ще има нов апарат. Благодарение на него ще се извършват още по-прецизни операции на перде. Той е предназначен точно за хора, които са претърпели вече корекция на диоптрите заради късогледство или далекогледство. В тези случаи, когато стане време да се оперира катарактата, е трудно да се измери диоптърът на лещите, с новата технология ще предложим много по-добро качество, казва д-р Алек Топов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай