Понеделник,

Лицензът на „Булмаркет” се е подновявал през пет години

От: Администратор -
Лицензът на „Булмаркет” се е подновявал през пет години
A
A
A

Компанията „Булмаркет", чиято собственост са взривилите се вагони в с. Хитрен, е била прелицензирана през пет години и няма информация да не е отговаряла на условията за издаване на разрешение от железопътната администрация. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски по повод информацията за офшорната собственост на превозвача, цитиран от bTV.

Първият лиценз е изваден през 2005 г.

По повод операцията по обезопасяване на цистерните в центъра на Хитрино Московски посочи, че две цистерни имат пробив и постоянно се обливат. „Имаше факелано горене, което изгасна през нощта. Много прецизно трябва да се работи, една вече се източни за около 2 часа и половина. Общо са 12 цистерни", заяви той. Министърът даде пример с подобен взрив в Полша, където силата на удара е оставила 5 к. кратер.

48 часа няма да стигнат, посочи още той, тъй като цистерните трябва да бъдат изпразнени и прелети по специален метод. После трябва да се придвижат с тежка механизация, да се подменят талигите и да се сложат на качествен железен път и да бъдат изтеглени с локомотиви.

Московски добави, че между източванията на цистерните е имало възможност хората да влизат по домовете си и да се погрижат за животните си и да си вземат документи и лекарства.

Причините за тежкия инцидент все още не са потвърдени. Според непотвърдени становища остава версията за превишена скорост, а по думите на Московски ако има факти за умишлено причиняване това е чудовищно и граничи с тероризъм.

„Имам неформална информация от постовия стрелочник, че при влизането е видял искри и че влакът връхлита с по-голяма скорост", посочи той.

Московски отрече да има проблем по жп инфраструктурата.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички