Левски стана хит и в интернет

Стотици хора дойдоха в Националната библиотека, за да видят тефтерчето му

Левски стана хит и в интернет | StandartNews.com

11-годишният Васил е сред децата, дошли в Националната библиотека вчера, за да видят на живо тефтерчето на Левски. Момчето се гордее, че е адаш на Апостола на свободата и иска да научи всичко за делото му. "За мен Левски е борец за свобода на България. Той прави мрежа от тайни революционни комитети, които подпомагат Освобождението на България от турско робство", казва Васко.

Потокът от хора, които искаха да видят експозицията по случай 180-годишнината от рождението на Васил Левски, започна още от 9 часа сутринта, въпреки дъждовното време. Млади и стари пристъпваха тихо и с респект. Тефтерчето от 108 страници е писано през последните две години от живота на Апостола. При залавянето на Левски остава непокътнато заедно с документите, зашити в самара на коня на Никола Цветков. Той дава тефтерчето на Захари Стоянов, чиято вдовица го предава на Софийския народен музей, откъдето през 1924 г. отива в Народната библиотека. Тефтерчето на Левски попаднало по погрешка в папка от архива на Христо Ботев при евакуацията на библиотеката през 1943 г. Открито е от Кирила Възвъзова 8 години по-късно.

Посетителите разглеждаха изложбата "Да бъдем равнопоставени с другите европейски народи... Зависи от нашите собствени сили". В специални витрини бяха изложени книги за Апостола от фондовете на НБКМ. След няколко месечна обиколка в страната се завърна и пътуващата експозиция "Посветен на Отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски".
Най-големият наплив бе пред витрината в Централното фоайе, където в специална кутия бе поставена малката кафява тетрадка с надпис на корицата "Agenda". "Сигурно Апостола я е носил в пазвата до сърцето си, докато е обикалял села и паланки в жега, студ и дъжд", казва възрастен човек на детето, което води със себе си.

Тефтерчето се изнася пред широката публика за четвърти път, иначе се пази в трезора на БНБ като най-голяма национална скъпоценност. Охраната на тефтерчето пък се извършва от фирма напълно безвъзмездно.
„Често ме питат защо имаме толкова консервативно отношение към Тефтерчето на Левски. Аз по-скоро го възприемам като отговорност пред поколенията, свързано е с неговото опазване и затова, по тази причина, ние си позволяваме да го изнесем от трезора на БНБ толкова рядко", каза директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова.
Вече е достъпно и електронно издание на тефтерчето. То е направено по проект на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий" и със съдействието на Министерството на културата, а екипът е работил по него повече от година. „В това електронно издание може да бъде видяно и разгърнато съдържанието на тефтерчето на Левски. Oт събота вечер може да бъде разлистено като приложение и от мобилните устройства на апаратите ни", каза доц. Александрова. „Наред с екипа на библиотеката, който работи наистина с огромно желание в последната година, наши партньори и приятели напълно безвъзмездно се включиха в разработката. Това е разработка, която твърдя, че досега в България в такъв мащаб не се е случвала", каза тя.

Благодарение на електронното издание всеки българин, независимо в кой край на света се намира, може да разгърне пожълтелите страници и да прочете бележките, написани с молив - сметки за събираните пари и харчовете, рецепти за различни болежки и боядисване на дрехи, ежедневни задачи и маршрути. Както и нахвърляни размишления по различни въпроси, имена на хора и селища, послания към близките, бележки за революционната работа, стихотворението на Ботев "Майце си".

„Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред коитда се поклоним. Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в неговия личен живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му", написаха от Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай