Кои пенсионери ще взимат повече пари

По силата на швейцарското правило

Кои пенсионери ще взимат повече пари | StandartNews.com

Пенсиите в България ще продължат да се увеличават по така нареченото „швейцарско правило“ (50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход за предходната година) в следващите три години.

Това е записано в анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), посветен на пандемията от Covid-19 и социалноосигурителната система.

При параметрите на текущата макроикономическа прогноза процентът за осъвременяване на пенсиите се очаква да бъде съответно 5,5% през 2022 г. и 5,6% през 2023 г.

С тези проценти ще нарастват и минималните размери на пенсиите за трудова дейност, както и размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност. Така от 1 юли 2022 г. минималната пенсия за стаж и възраст ще достигне 316,50 лв., а от 1 юли 2023 г. - 334,22 лв.

Социалната пенсия за старост пък ще нарасне съответно до малко под 159 лв. и до 165,68 лв. от 1 юли 2023 г.

Тъй като одобрената от правителството средносрочна бюджетна прогноза не предвижда увеличение на максималния осигурителен доход, максималният праг на пенсиите ще остане 1440 лв. 

В анализа на НОИ се посочва още, че социалноосигурителната система заема централно място в усилията за справяне със социалните последици от пандемията.

С промени в Закона за бюджета на ДОО за 2020 г. бюджетът на фонд „Безработица“ беше увеличен с 1 милиард лева и това позволи да бъде реализиран цялостен пакет от мерки на пазара на труда.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай