Катарактата най-често ослепява българите

Катарактата най-често ослепява българите | StandartNews.com

На всеки час работа с компютър очите имат нужда от 15 минути почивка

От 4 месеца в "Пентаграм" я оперираме с фемтосекунден лазер, обяснява офталмологът д-р Веселин Даскалов

Защо ослепяват българите? Кои са най-модерните методи за лечение на катаракта, астигматизъм, късогледство и далекогледство? Струва ли си рискът да легнем под лазера, за да захвърлим очилата? И как да пазим зрението си? "Стандарт" потърси отговорите от офталмолога от "Пентаграм" д-р Веселин Даскалов.

- Д-р Даскалов, с какво се отличава ръководената от Вас клиника?

- Специализираната очна болница "Пентаграм" и Медицински център "Пентаграм" са създадени основно за диагностика и хирургично лечение на очните заболявания. Болницата и центърът нямат специална насоченост в областта на офталмологията, работим по всички клинични пътеки в областта на очните болести с НЗОК. Основни направления, в които работим в хирургичната част, са хирургично лечение на катаракта, глаукома, заболявания на ретината - отлепване, кръвоизливи в очното дъно и диабетна ретинопатия. Извършваме още трансплантация на роговица, амнион и склера. Обхванали сме цялата очна патология. Стратегическо направление в работата ни е т.нар. рефрактивна хирургия. Тя включва хирургична лазерна корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм.

- С каква апаратура разполагате?

- Имаме претенцията, че сме иновативна клиника, тъй като разполагаме с последно поколение лазер за корекция на късогледство, далекогледство и астигматизъм. От 4 месеца при нас се намира и лазер за хирургично лечение на катаракта. С него се извършва т.нар. фемтосекундна асистирана лазерна катарактна хирургия. Фемтосекундният лазер е ново направление в областта на офталмохирургията. След 2011 г. той придоби широко разпространение за лечение на катаракта, а преди това се ползваше в рефлективната хирургия при т.нар. операция "LASIK". Този лазер не може напълно да премахне ултразвуковата енергия и затова горим за фемтоасистирана катарактна хирургия, тоест с този лазер ние подготвяме пациента като извършваме предна капсулотомия, правим разрезите на роговицата и разчупваме ядрото. Ултразвуковата енергия рязко намалява, а с нея рязко намалява и следоперативния оток на пациента и неговата зрителна рехабилитация е в рамките на 1-2 дни.

Друго направление на фемтолазера е извършване на роговична трансплантация - да се изреже донорната роговица и да се подготви реципиентното ложе.

- Кога се налага роговична трансплантация?

- При потъмняване на роговицата, при заболявания, при които има роговична ектазия, след травми, след дегенерации, наследствени заболявания, при които има потъмняване на роговицата. Доста заболявания водят до помътняване на роговицата и налагат трансплантация. Неуспешната катарактна хирургия също може да доведе до това. С фемтолазера може да се направи и ламерална кератопластика, като се изреже само повърхностната или само задната част на роговицата и се направи частична трансплантация, което в сравнение с пенетриращата кератопластика много бързо възстановява зрението на пациента в рамките на 1-2 месеца и значително намалява постоперативния роговичен астигматизъм.

- Катарактата ли е най-често срещаното очно заболяване при възрастните?

- Категорично. Катарактата е основната причина за слепота в развиващите се страни. За съжаление, по данни на националната ни статистика, НЕЛК и ТЕЛК, най-много инвалидизирани пациенти има с катаракта. И в България основната причина за инвалидизация е катарактата, което не е много добре, тъй като в развитите страни тя е на 2-ро място след глаукомата. У нас класацията оглавява катарактата, следвана от глаукомата, съдови-заболявания и възпаления на ретината

- диабетна ретинопатия, макулна дегенерация. Катарактата се лекува само оперативно. Тя е помътняване на лещата, така че с премахването на лещата и поставяйки нова, ние лекуваме това заболяване. Катарактната хирургия е 60 % от общата хирургия у нас. Тя спада към големите очни операции и ако премахнем малките операции на клепачите, може би 80-90 на сто от голямата очна патология се пада на катарактата.

- Подмладява ли се катарактата?

- Категорично да. Това се дължи на увеличението на ултравиолетовите лъчи в природата, свързано с природните феномени - глобално затопляне, увеличаване на радиацията и озоновата дупка. На 40-годишна възраст 1 % от населението има катаракта, а на 70 г. - 70 на сто от пациентите имат помътняване на лещата.

- Какво съветвате пациентите в посока превенция?

- Нищо.

- Защо? Не можем ли да направим нещо, за да съхраним зрението си до дълголетие?

- Няма профилактика на катарактата. Иначе, ако погледнем младото поколение, забило глава в компютъра и мобилния телефон, естествено, че ще има проблем с очите. Т. нар. "Computer vision syndrome (CVS)" касае проблемът с честата умора - главоболие, замъгляване на погледа. Всичко това се дължи на прекаленото ни отдаване на новите технологии.

- Какво да правим обаче, ако работата ни налага да сме постоянно пред компютър?

- В такива случаи препоръчваме хигиена на зрението. На всеки час работа с компютър, трябва да отделяме 15 минути за блуждаене на погледа. Нужно е и поставянето на изкуствени сълзи тъй като вперили поглед в компютъра, често забравяме да мигаме. Не на последно място трябва да приемаме витамини с лутеини, които поддържат пигментите на ретината и така изострят зрението ни.

- Има ли природни средства, които помагат за добро зрение? Да похапваме ли повече моркови?

- Морковите действат добре на кожата и дебелото черво, но най-малко действат на очите. Доказано е, че червеното вино действа добре на зрението, а тютюнопушенето - вреди. От природните средства най-голямо значение има черната боровинка. Значение за зрението имат и зелените зеленчуци - броколи, спанак. Те са много по-значими за зрението от морковите. Само 5 на сто от жизненонеобходимия за очите витамин А се доставя по алиментарен (чрез храната) път, останалото е ендогенна обмяна.

- Възползва ли се българинът от лазерната корекция на зрението или предпочита да си носи очилата?

- Лазерната корекция има история у нас. Тя започна през 1996 г. и аз съм един от пионерите, които започнахме с нея. Вече имаме 20 г. опит. Технологиите се промениха изключително. Днес нещата с рефрактивната хирургия са изключително изчистени. Много рядко се прави фоторефрактивна кератотомия. Основната процедура е конвенционален LASIK, при който с лазер се отпрепарира повърхностен слой от роговицата, отхлупва се като капаче и се обработва с лазер старомата на роговицата. Зрителното възстановяване е още на другия ден. Пациентът получава 70 на сто от очакваната корекция още на другия ден, а след седмица се възстановява напълно. Показанията за тази хирургия са прецезирани съвсем точно. Подходящи са пациенти с до - 6 и + 4 диоптъра. При тях 99 на сто операцията е успешна. До - 10 и до + 6 диоптри може да има остатъчен диоптър, но да смъкнем диоптрите от -10 на - 1 не е никак малко. Ако сме прецизирали пациента, опасност от връщане на диоптрите няма, но, ако е скрил нещо от нас, е възможно.

Инжекции помагат при макулна дегенерация

Д-р Ирина Кунева,офталмолог

Съдовите заболявания на задния очен сегмент засягат огромна част от пациентите.
След 15-20 г. повечето диабетици имат усложнения и в очите - диабетна ретинопатия, която е тежко инвалидизираща. Тя би могла с периодични профилактични прегледи да се удържи в граници и да не се стигне до слепота. Лекуващите очни лекари трябва да преглеждат диабетиците веднъж годишно, а при наличие на патология - по-често. В началните стадии може да се прави лазер, а понякога се налагат инжекции. При пациентите над 50 г. освен диабетната ретинопатия се среща и макулната дегенерация. При нея тежко се уврежда централното зрение на пациента. Тя е суха и влажна форма. При влажната форма на макулната дегенерация се прилагат инжекции вътре в очите. 8 на сто от слепотата при възрастните се дължи на дегенерация на макулата. За тези пациенти от 10 г. предлагаме медикаменти, които директно се инжектират в очите. В 80 на сто от случаите има стабилизиране или подобрение на състоянието. Това е изключителен напредък, защото тези пациенти преди бяха на произвола на съдбата. Невинаги се стига до това пациентът да може да чете, но все пак подобрение на общото му състояние и качеството му на живот не е малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай