Какво ни чака през април? Прогнозата

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата

Какво ни чака през април? Прогнозата | StandartNews.com

Синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) направи подробна прогноза за април и каза дали да очакваме дъждове. Най-ниските температури през април у нас ще са предимно между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 25 и 30 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова.

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 8 и 14 градуса, а за планините - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Прогнозата за трите десетдневия на април

В началото на април ще бъде сравнително топло, ветровито, с променлива, често значителна облачност и на места, повече в Западна България, с краткотрайни валежи. Ще има и гръмотевици. Към средата на първото десетдневие температурите ще се понижат, ще преобладава облачно време, главно в западната половина от страната с валежи от дъжд, а в планините - от сняг. Относително по-малка вероятност за валежи има през периода 6-8 април, когато и температурите ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми. В края на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава.

В началото на второто десетдневие валежите ще спрат и ще преобладава слънчево време. Температурите ще се повишат още и се очаква да бъдат по-високи от обичайните за периода. Към средата на десетдневието вероятността за валежи отново се повишава и през втората му половина, през повечето дни, ще има условия за развитие на купесто-дъждовна облачност, за краткотрайни валежи, след обяд с гръмотевици. Температурите относително ще се понижат, но ще останат над нормите.

През третото десетдневие се запазва тенденцията за сравнително топло време. По-стабилно и с по-малка вероятност за валежи ще е през първите дни от десетдневието. През втората му половина отново вероятността за по-чести краткотрайни валежи и понижение на температурите се повишава.

Характерните особености на април

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под нула градуса.

Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Астрономическата справка през април

В началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 10 минути и залязва в 19 часа и 51 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 41 минути.В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 24 минути и залязва в 20 часа и 24 минути. Продължителността на деня е точно 14 часа.Фазите на луната през април са: на 1 април е новолуние, на 9 април е първа четвърт, на 17 април е пълнолуние, а 25 април е последна четвърт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай