Как да подобрим качеството на въздуха в дома си

Имайте предвид тези съвети при пролетното почистване на дома

Как да подобрим качеството на въздуха в дома си | StandartNews.com

Знаете ли, че замърсяването на въздуха на открито, както и на закрито се отразява на здравето.

Известно е, че високите емисии на вредни за здравето замърсители като прахови частици и въглероден оксид увеличават риска от заболявания като рак, респираторни проблеми, туберкулоза, алергични състояния и катаракта. Много от нещата, които правим, за да направим домовете си по-уютни, като запалване на свещи и използване на ароматизатори, всъщност влошават въздуха, който дишаме.

Идването на пролетта ни напомня, че е време да почистим и освежим дома, защото чистият дом е нашата здравословна крепост.

Как да поддържате по-добра чистота на въздуха в пространството на дома

Хората прекарват приблизително 90% от времето си на закрито и по-специално около 65% в домовете си. Но когато cе притеснявамe и говорим за замърсяването на въздуха в околната среда, рядко се замисляме, че поддържането на чист въздух в нашия дом също е от изключителна важност за здравето ни. За съжаление, но факт, ние сами внасяме част от замърсителите на закрито. Като се започне от неправилната вентилация в домовете, която може да повиши нивата на радон и въглероден оксид, и се стигне до използването на газови печки и печки на дърва, мухъл по стените, прахови акари, дори изпаренията от дрехи, които са минали през химическо чистене (много от използваните разтворители са канцерогенни).

Роля на вентилацията

Може да изглежда очевидно, но редовното отваряне на прозорците е най-лесният начин да премахнете замърсяващите частици от въздуха във вашето жилищно пространство. Особено важно е да правите това през зимата, когато влажността е висока.

Освен честото проветряване, от голяма важност е и редовното почистване на въздушните филтри на отопителни, вентилационни и климатични системи. Там се събират много акари, които се разпръскват във въздуха, който дишаме. Високите нива на температура и влажност в помещенията също могат да увеличат концентрациите на някои замърсители.

Освен вентилацията, поддържайте ниво на влажност от 30 до 50%. По-високите нива насърчават размножаването на прахови акари и мухъл. А това означава да избягвате да окачвате мокро пране на закрито или да го сушите направо на радиатора.

Ароматизатори и свещи

Любимите на мнозина домашни ароматизатори и освежители за въздух също крият опасности. Един аромат може да съдържа от 50 до 300 различни химикала. От своя страна йонизиращите пречистватели на въздуха отделят относително високи нива на озон, който може да влоши астмата и да причини болка в гърдите и затруднено дишане.

Ароматизираните свещи са популярни, но малко хора знаят за отделящите се от тях вредни ароматни химикали, които са добавени към тях. Освен това ароматните масла могат да омекотят восъка, така че от свещта да се отделят черни сажди, които проникват дълбоко в белите ни дробове, увеличавайки риска от респираторни заболявания.

Цигареният дим у дома

Експертите са категорични, че един от най-често срещаните замърсители на въздуха в помещенията е цигареният дим, особено в стаи с много плат – плътни завеси или килими. Пасивният дим излага семейството и близките ви на риск. Цигареният дим може да се задържи във въздуха с часове, след като сте приключили с пушенето, и може да се разпространи от стая в стая.

Пасивното пушене причинява над 40 000 смъртни случая в САЩ всяка година. Цигареният дим съдържа най-малко 70 канцерогена, химикали, за които е доказано, че причиняват рак, както и около 6000 други химикала, които причинят заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и други сърдечно-съдови заболявания, които водят до инфаркти, както и други сериозни усложнения.

Ако не може да се откажете от цигарите, но искате да намалите вредата за себе си и за околните, по-добрата алтернатива са устройствата за нагряване на истински тютюн като lil SOLID 2.0. Корейското устройство, което е от близо половин година на българския пазар, премахва горенето и най-хубавото е, че няма цигарен дим и вредно въздействие върху въздуха на закрито. 

Дори и когато цигарата не се използва, а дими в пепелника или просто се държи в ръка, токсичните вещества в дима влияят върху околните и качеството на въздуха у дома. При устройствата за нагряване на тютюн се отделя аерозол със значително намалени брой и концентрации на вредни и потенциално вредни вещества в сравнение с цигарения дим. Парата не вреди на околните, а ако има слаба миризма, тя много бързо се разсейва и не се пропива в дрехите, пердетата, килимите, косата и кожата.

Домакински почистващи препарати

Домакинските почистващи препарати и дезинфектанти са друга често срещана причина за замърсяване на закрито. Силните химикали, които отделят, могат да раздразнят носа, устата и белите дробове, както и кожата. Спрейовете, като почистващи препарати за стъкло и спрейове за мебели, са особено проблематични.

Формалдехидни изпарения от мебелите

Почти всеки има известно количество формалдехид в домовете си. Той може да раздразни кожата, очите, носа и гърлото и може да причини проблеми с дишането. Формалдехид има в дървени мебели като шкафове и предмети, използващи ПДЧ или шперплат, както и ламиниран паркет. Тези продукти отделят по-голямата част от формалдехида след две години. Когато купувате нови мебели, дръжте прозорците отворени, възможно най-често.

Печки на дърва – риск за здравето

Проучване от 2020 г. на изследователи от Университета в Шефилд и Университета в Нотингам установи, че печките на дърва изпускат висок интензитет на PM 2,5 и PM1 – прахови частици, които вече са идентифицирани от Световната здравна организация (СЗО) като много сериозен риск за здравето, способни да проникват в белите ни дробове. Ако вече имате печка на дърва, трябва да горите само необработени, напълно изсушени дърва със съдържание на влага от 20% или по-малко. Когато дървесината не разполага с достатъчно добър запас от кислород, тя създава повече дим и потенциално вредни емисии. Освен това увеличава натрупването на сажди в комина. Почиствайте често димоотвода и комина, така че димът да има възможност да излиза.

И накрая - може да ви си стори банално, но не пестете пари от добра прахосмукачка, която поема два пъти повече прах и предодвратява връщането на прахови частици обратно във вашата стая. Особено важно е да почиствате с прахосмукачка, ако имате домашни любимци, тъй като пърхотът и космите от тях може да увеличи замърсяването на въздуха в дома ви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай