Изненада с работата за пенсионерите. Защо

Заради ниските доходи се увеличава възрастта

Изненада с работата за пенсионерите. Защо | StandartNews.com

Парадокс на пазара на труда  у нас.От последния доклад за състоянието на администрацията стана ясно, че към края на 2020 година над 9000 пенсионери продължават да работят за държавата.

За сравнение - към 2019-а служителите в пенсионна възраст са били едва 3151 души, което на практика означава, че чиновниците пенсионери са се увеличили почти три пъти през миналата година.

За сметка на това пък младежите до 30 години на държавна служба са близо 8600, а основният извод от доклада е, че младите намаляват за сметка на тези на и над 60 години.

Основната причина за този феномен са ниските стартови заплати в държавните структури. Масово заплатите за специалисти без опит и стаж (най-ниското ниво от което завършилите висшисти стартират) са около 1000 до 1200 лева брутно, след всички удръжки пък реалното нетно възнаграждение на млад служител пада с около 25%.

При държавната работа отсъства и широко застъпената практика служителите да се осигуряват на минимума и остатъкът да се получава на ръка, без да се декларира.

Въпреки това работещите в държавната администрация често получават различни допълнителни стимули и средства, които да компенсират по-ниските основни възнаграждения. Част от тях са така наречените пари за работно облекло, които получава всеки служител в началото на годината. Те са общо 400 лева, като, въпреки че се отпускат целево, те са безотчетни.

Почти всяка държавна структура има и допълнителни фондове, които се попълват от таксите и глобите, които налага администрацията. Най-популярният подобен пример е в НАП, където на всяко тримесечие служителите получават определена сума, която се нарича ДВПР (допълнително възнаграждение за постигнати резултати).

Този своеобразен бонус зависи от работата на служителя за изминалите месеци, като оценката, която прекият му ръководител му постави, е водеща при определянето на размера на бонуса.

Редовите служителите в приходните администрации в страната си докарват средно между 2,5 и 3 заплати под формата на ДВПР. Подобни системи за допълнителен паричен стимул към основната заплата имат и в Агенция "Митници", както и в почти всички министерства и държавни агенции.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай