Испания осъди наши моряци за 2,7 г кокаин (ОБЗОР)

Испания осъди наши моряци за 2,7 г кокаин (ОБЗОР) | StandartNews.com

Капитанът Иван Станчев бил принуден да пусне дрогата на борда, не знаел къде е скрита


От 6 до 10 години лишаване от свобода присъди испански съд за българските моряци от кораба "Св. Николай", които бяха обвинени за трафик на наркотици преди 4 години, съобщи Maritime.bg. За всеки от командния състав на кораба - капитанът, тримата му помощника и главният механик е присъдено лишаване от свобода по 10 години, а за моряците - по 6 години и един ден затвор. От решението на съда, с което "Стандарт" разполага, е видно, че общо 31 души са били обвинени за трафика на 2,7 тона кокаин, открити на 13 август 2012 г. на борда на българския кораб.

Докато течеше разследването срещу българските моряци в Испания, у нас се водеше паралелно разследване, което бе прекратено. Срещу Дойчин Дойчев - собственик на фирмата, наела моряците, не бяха повдигнати обвинения. Оказа се, че българската прокуратура няма доказателства срещу него и магистратите не могат да помогнат на испанските си колеги, съобщава Maritime.bg.
Според информация на близки на моряците, Дойчин Дойчев не се е явил на делото в Испания. Роднините на българите коментират, че следва обжалване на наложените наказания, а освен лишаване от свобода, Испания претендира и за огромни глоби.
Капитанът на кораб „Св. Николай" - Иван Станчев, е бил принуден да допусне превоза на дрогата. От материалите по делото, с които Maritime.bg разполага, става ясно, че капитанът първоначално е отказал да бъде замесен в трафика. След седмица обаче

получил обаждане и заплахи за проблеми

ако не участва. Станчев признава пред съда, че не е знаел какво е количеството кокаин, но е знаел къде е била скрита дрогата на кораба. Капитанът не можел да определи пред съда кои от моряците са знаели и кои - не. Кокаинът бил прехвърлен на борда на българския кораб от риболовен съд през нощта. Според материалите по делото, става въпрос за кораб OS CASTRO. Властите в Испания се позовават на информация от специални разузнавателни средства. Засечени са разговори и срещи, открити са множество други доказателства, включително данни за координатите, на които кокаинът трябвало да бъде разтоварен на друг съд. Потвърдени са предварително изтеклите данни за среща на капитана с представители на наркотрафикантите. В една от тях е участвал и друг неназован български гражданин.
От решението на съда не става ясно какви заплахи са получили капитанът и другите моряци, нито какво е участието на българската фирма, изпратила ги на злощастния рейс. Според показанията на капитана обаче, нашата компания е издавала разпореждания, които са съгласувани с наркотрафикантите.

Повечето от моряците са в България, пуснати са под гаранция и с подписка

Само командният състав е в затвора. Според испанското законодателство, 2 години е срокът за задържане за тежки престъпления, за които се предвиждат наказания над 3 години. По изключение, и то с изрично разрешение на прокуратурата, този срок може да бъде продължен с още 2 години, след което задължително се изправят пред съда.

Допуснаха редица процедурни нарушения

Адвокат Владимир Владимиров, един от защитниците на осъдените моряци:

- Адвокат Владимиров, от решението на първа съдебна инстанция стана ясно, че има присъди за българския екипаж на кораба "Св.Николай", обвинен в международен наркотрафик. Какво предстои оттук нататък в съдебен план?

- Имам известен оптимизъм за следващата съдебна инстанция, защото присъдата е много зле мотивирана. Има съществени нарушения от процедурен характер по отношение на събиране на доказателствата, по отношение на задържане на кораба и извършване на обиска, по отношение на идентифициране на кокаина и т.н. Когато не са събрани доказателствата по съответния надлежен процесуален ред, те са негодни. С колегите сме започнали да подготвяме съответната жалба по делото.

- В какъв срок трябва да бъде депозирана жалбата?

- До 7-и септември. Трябва да се направи обжалване, което да се базира основно на нарушения на европейското право, които тяхната прокуратурата е допуснала. Нарушена е Конвенция на ООН за борба с незаконния трафик на упойващи и наркотични вещества и по-точно член 17-и. Правната норма определя и идентифицира точно какъв ред трябва да бъде спазен, за да се задържи един кораб, за да се извършат с него принудителни мерки, включително и спрямо екипажа. През 2003 година подписахме споразумение със Съвета на Европа за прилагането на член 17-и. Написано е много точно какво страните-членки трябва да извършват за изпълнението на процедурния ред. Този процедурен ред очевидно не е спазен. От българска страна трябваше да бъдат разпитани трима свидетели. Единият е Дойчин Дойчев, който на практика е собственикът на кораба „Св. Николай" и работодател на моряците. Другият свидетел е бившият зам.-министър на транспорта Петър Киров. Той трябваше да бъде разпитан също. Те заявиха, че нямат възможност да се явят. Бе дадена възможност и за очна ставка чрез видеоконферетна връзка. Делото бе приключено без да ги разпитат. В случая трябва да се намеси нашата държава. Да си помисли хубаво дали е давала разрешение и ако не е дала, да отиде да го заяви гордо и стегнато и да се реши въпросът както трябва. Спазването на процедурния ред също е закон.

- Кога евентуално може да се гледа делото на втора инстанция?

- Трудно е да кажа, но вероятно някъде след 8-9 месеца.

- Ако нашите моряци бъдат осъдени и на последна инстанция, имаме ли договор за екстрадиция с Испания?

- Да, ще бъде приложена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай