Химията се връща на мода

Химията се връща на мода | StandartNews.com

- Проф. Георгиев, какви възможности предлага ХТМУ за получаване на двойни дипломи? Какви са преимуществата, които тези специалности дават?
- ХТМУ предлага няколко възможности за получаване на двойни дипломи. За образователно квалификационна степен "Бакалавър" има такава възможност по специалността "Химично инженерство" с преподаване на немски език с Техническия университет Хамбург-Харбург.

Специалността е създадена през 1991 г. по инициатива на ХТМУ като резултат от споразумение за сътрудничество. Обучението се провежда по учебни планове и програми, съгласувани с Техническия университет Хамбург-Харбург (TUHH), ФР Германия. Финансова подкрепа се осъществява по програмата на Германската служба за академичен обмен (DAAD) "Немскоезични специалности в Югоизточна Европа". Ползват се средства и по програмата ERASMUS. По линия на DAAD се осъществяват гостувания на немски преподаватели в ХТМУ. Всички студенти от специалността участват в студентски практики в немски предприятия и разработват дипломните си работи в немски университети. Ръководители на дипломантите са двама преподаватели - от немския университет и от ХТМУ. Защитата на дипломната работа се осъществява в немския университет и втори път в ХТМУ. От 2008 г. се организира провеждането на ежегодни цикли на изнесено аудиторно, извънаудиторно и практическо обучение в Германия през летните месеци. В бакалавърската степен са въведени 4 периода на изнесено обучение в Германия: след 2-ри, след 4-ти, след 6-ти и след 8-ми семестър.

В специалността "Химично инженерство" с преподаване на немски език може да кандидатства всеки, завършил средно образование, който проявява интерес към специалността и има добри познания по немски език. Познанията по немски език се удостоверяват с тест или с документ за прослушани 516 ч немски език по време на гимназиалното образование.

Двойни дипломи издаваме и по специалността "Технология на полиграфията" с Московския държавен университет по печата /МГУП/. Сътрудничество между ХТМУ и Държавния университет по печата в Москва съществува от 2005 г. Предпоставка за него е съществуващата в ХТМУ специалност технология на полиграфията. Тя е създадена през 1986 г. по учебни програми на МГУП. Близките учебни програми улесниха признаването на периоди на обучение на български студенти в Московския университет. Разработването и защитата на дипломна работа се извършва в МГУП, с научни ръководители от МГПУ и ХТМУ, защита се провежда и в България, но само с разширено резюме на дипломната работа.

- А в магистърските степени има ли такива възможности?
- Да. По специалността "Химично инженерство" с Техническия университет Хамбург-Харбург (TUHH), както и по същата специалност, но с Техническия университет "Ото фон Герике", Магдебург, Германия. Обучението се провежда по учебни планове и програми, съгласувани с двата университета. Предвиден е един период на изнесено обучение - във 2-рия семестър за разработване на магистърска дипломна работа. Обучението е в рамките на две години.
Освен това предлагаме и магистърска степен със срок на обучение 5 г. Такива възможности има по специалността "Химично и биохимично инженерство" с преподаване на френски език. Обучението е 5 г., изцяло на френски. Дипломата на завършилите се признава от Комисията за инженерните дипломи на Франция. В момента тече процедурата за поредната международна акредитация на специалността по линия на Франкофонските университети. В близко бъдеще и в тази специалност ще бъдат давани двойни дипломи.

В най-скоро време се предвижда да започне издаване на двойни дипломи и с Казанския национален изследователски технологичен университет /КНИТУ/, гр. Казан, Русия, по бакалавърската специалност "Технология на горивата" и по магистърската "Природни и алтернативни горива".

Една част от студентите, завършили специалности с получаване на двойни дипломи, остават на работа в български фирми, но друга част остава на работа в чужбина - най-вече в Германия.

- Кои са най-търсените специалности в ХТМУ тази година? Имате ли нови специалности или промени в начина на прием? Увеличава ли се броят на младите хора, търсещи химически специалности?
- За разлика от миналата година, когато разкрихме две нови бакалавърски специалности ("Биомедицинско инженерство" и "Биоенергийни технологии и биопродукти"), тази година нямаме разкрити нови специалности. По отношение на приема - от няколко години сме възприели един модел на целогодишно провеждане на състезания, тестове и изпити, съответно на целогодишно записване, който ни носи успех дори и в условията на остра демографска криза, в каквато страната се намира в момента. В много западноевропейски университети записването протича именно по този начин и се смята за добра практика. По отношение на най-търсените специалности се забелязват някои нюанси: освен традиционно много търсените ни специалности "Фин органичен синтез", "Инженерна екология и опазване на околната среда", "Биотехнология" "Индустриален мениджмънт", "Автоматика и информационни технологии", има рязко засилен интерес към "Биомедицинско инженерство" и "Безопасност на производствата и защита от бедствия и аварии". Интерес има и към специалността "Полимерно инженерство". Като цяло може да се каже, че има леко засилен интерес към химическите специалности в последните 1-2 г. Студентите, които завършват такива специалности, се реализират първоначално преди всичко като технолози, а това изисква една добре работеща икономика с гарантирано добро заплащане. Ясно е, че има какво още да се желае в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай