Гръмнаха с базука фотоволтаик

Гръмнаха с базука фотоволтаик | StandartNews.com

Плевен. Със снаряд от гранатомет бе взривен модул за управление на огромен фотофолтаичен парк близо до с. Победа. Експлозията, станала този понеделник рано сутринта, извадила от строя електрониката. Изтекли са тонове масло от охладителния панел на трафопоста.

Саботажът бил извършен непосредствено преди системата да бъде включена към мрежата на НЕК, коментират местните. Охраната чула гръм, но полицията била уведомена за инцидента чак 12 часа по-късно. От плевенската дирекция на МВР потвърдиха, че разследват основна версия за взрив с РПГ. Няма информация дали са открити остатъци от боеприпаса.

Собствеността на соларния парк до с. Победа се свързва с дипломата Елизар Манов и с още двама българи. Румънска фирма е изпълнител на съоръженията. Панелите са разположени на 1000 дка земя. Тя била плодородна земеделска площ, но била деактувана при твърде съмнителни обстоятелства по време на сегашното правителство, твърдят запознати.

Собствениците придобили нивите още по времето на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов с тенденция да станат негови подставени лица. После отношенията им се влошили, сочат слухове.

Депутатката Христина Янчева, която писа петица на премиера Бойко Борисов, притежава фотоволтаична станция в Долни Дъбник. Две такива работят в градчето и продават скъпа зелена енергия на НЕК. По-голямата 100-киловатова е на близки хора на народната представителка. Другата –  с мощност 30 кВт/часа, е на висш служител от системата на енегетиката. Фотоволтаиците в градчето са в регулация на площи от близо декар. Подобно е положението в с. Писарово, където работят 2 станции и се строи трета. Слуховете свързват собствеността им с пожарникарския шеф Пламен Гетов. 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай