Глобата няма да стресне абитуриентите

Глобата няма да стресне абитуриентите | StandartNews.com

Комисар Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност

- От 50 до 150 лева ще бъде глобата за абитуриентите, които се показват извън колата на бала си, но ще стресне ли това младежите и ще успеят ли органите на реда да се справят с нарушителите тази година?

- Не, глобите и контролът, който ще се извършва по време на празниците, са една малка част от мерките, които би трябвало да повлияят на поведението на абитуриентите. Не мисля, че това е значимо. Мисля, че и самите абитуриенти вече са доста зрели хора. Задължително родителите трябва също да заемат позиция. Без съмнение отношение има и класният ръководител или човекът, който ще се движи с абитуриентите, той също би трябвало да ги предупреди. Медиите също имат роля, най-вече говорейки по темата, така че мисля, че могат да повлияят върху поведението на абитуриентите с оглед гарантиране на тяхната безопасност.

- Много младежи открито заявяват, че биха платили тази глоба от 150 лева, но не биха се лишили от еуфорията на празника. Защо, според Вас, липсва реалната оценка за опасността на пътя?

- Доста по-дълбоки са корените на това, за което вие говорите. Би трябвало да се свърже с възпитание, с образование, с култура и т.н. От там, струва ми се, идват нещата. Действително тази глоба едва ли ще ги стресне, но нека да ги стресне фактът, че немалко хора загиват на пътя, а това вече е безвъзвратно и не може да се плати с никаква цена подобни събития. Така че мисля, че говоренето е полезно, особено на медиите. Миналата година имаше поредица от дни в рамките на абитуриентските празници, в които нямаше нито един загинал. Така че говоренето по темата за пътната безопасност, дори свързано само с абитуриентите, оказва влияние върху пътната обстановка.

- Колко пострадали има в тези дни, когато се провеждат баловете?

- В общи линии, в рамките на едно денонощие, миналата година в този период на абитуриентските празници има поредица от дни без загинали, но пострадалите т.е. ранените от пътно-транспортни произшествия варират около 20. За съжаление, някои от тях тежко и така се инвалидизират за цял живот.

- Обмисля се приемането на нови правила за провеждането на изпити за шофьорски книжки. Вие как гледате на това те да не се провеждат в автошколите, смятате ли, че така контролът ще бъде ефективен?

- Мисля, че не толкова контролът, колкото обективността на изпита ще бъде гарантирана в доста по-голяма степен, тъй като тези изпити, които се провеждат към момента по кабинети на различни школи, са доста размити, доста широко разгърнати в целия град или градовете, където се провеждат. Концентрирайки ги в едно място или в няколко места, могат да се предприемат много по-сериозни мерки да не се допуска преписване или взимане по един некоректен, незаконен начин на тези изпити. Така че за мен това е добро решение.

- Собственик на автошкола обаче коментира, че всъщност сега, поради страха от корупция, изпитът отива при "най-корумпираните". Няма ли го и този риск?

- Не мога да си представя, че точно тези, които обучават и които по някакъв начин знаят кой взима по коректен начин и кой не взима по коректен начин изпита, коментират къде е най-голямата корупция. Не мисля, че това е обективно изказване. Хората, които се занимават с този проблем, би трябвало сериозно да помислят по темата и да вземат сериозни мерки. Посоката, в която се върви, според мен е неправилна.

(Пред агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай