ГЛЕДНА ТОЧКА: Вардарска или Нова Македония са приемливи имена за съседката ни

Пламена Заячка, председател на АБВ Младежи - София

ГЛЕДНА ТОЧКА: Вардарска или Нова Македония са приемливи имена за съседката ни | StandartNews.com

Пламена Заячка, председател на АБВ Младежи - София

 

-АБВ се обяви против името „Илинденска Македония" за Република Македония. Защо?
-Ние от АБВ сме единствените, които излязохме с ясна позиция по казуса с предложението за новото име на Македония. Водещи представители на Мултидисциплинарната комисия по Договора за добръсъседство с Македония не дават ясна позиция. Ние още в началото на миналата седмица отправихме писмо към тази комисия. Също така запознахме ръководството на БАН с възраженията си относно предложението за това ново име. Отправихме апел към учените, вкл. тези, които са част от комисията, да защитят българската история и правото на страната ни да се бори срещу това изопачаване.

-Какво ви притеснява в това предложение за име на съседката ни?
-Това предложение търси международна легитимация на базата на това, че македонската държавност е свързана с двойния Илинден – от една страна, въстанието през 1903 г., и от друга – антифашисткото от 1944 г. По същество това са две коренно различни събития. Приемайки, че Илинден от 1903 г. е фундаментът на македонската държавност, то трябва да се заяви в такъв случай, че създаването на тази държава е факт от българската история. Би било много добре, ако това предложение е признание за общата ни история. Тогава бихме го подкрепили. За съжаление обаче, в последните изказвания на македонския премиер Зоран Заев българите липсват като национално взаимоучастие в тези събития. А да изключиш българите от Илинденско- Преображенското въстание, е като да изключиш руснаците от Руско-турската война. Това е пряко посегателство срещу нашата история и не бива да бъде подминавано мълчаливо. А към момента има оглушителна тишина по темата.
 

-Какво, според вас, трябва да направи българската държава?
-Има два възможни подхода по казуса. Единият е на неправителствени организации, на учени и експерти, които могат да изкажат тяхната позиция. Второ, държавата може да излезе с ясно обоснована позиция. Фактът, че Гърция е против името, не трябва да ни успокоява и не значи, че България не трябва да има позиция.
 

- Как обаче България хем да брани националните си интереси, хем да остане конктруктивен партньор на Македония, желаещ нейното членство в ЕС?
- Това е въпрос на дипломация. Ние от АБВ сме „за" влизането на Македония в ЕС и НАТО, но това не трябва да е за сметка на българския интерес. Има пет предложения за име, които се обсъждат и „Илинденска Македония" е най-провокативното. Ние подкрепяме добросъседските и приятелски отношения, но те не трябва да започват да се градят на базата на такъв конфликт. Вярваме, че и Комисията ще вземе предвид тези съображения и ще се стигне до един консенсус, който няма да е за сметка на България, на Гърция и ще даде едно ново начало на Македония да върви напред.

-Кое според вас е приемливото предложение за име на Македония?
-От АБВ сме заявявали, че има два приемливи варианта: Вардарска Македония и Нова Македония. Те са исторически и географски обосновани и не заявяват претенции към други държави, тяхната история и т.н.

- Какво смятате за идеята за рестартиране на АЕЦ „Белене"?
- Ние от АБВ, за разлика от всички останали, сме били последователни в подкрепата си за изграждането на АЕЦ „Белене" и на „Южен поток". Още през февруари организирахме един експертен форум, който приключи със заключението, че АЕЦ „Белене" е изгоден, необходим и икономически издържан проект. Пазар на електроенергия има и АЕЦ „Белене" не би била на загуба. Варваме, че тези големи енергийни проекти, от които зависи енергийната и национална независимост на България, трябва да получат широка обществена подкрепа. „Южен поток" също има нашата подкрепа. България както е председател на ЕС може да защитава интересите. Една аргументирана позиция и добри дипломати няма как да не успеят. Пример в тази насока, казвам го в светлината на отминалия 24 май, е, че на банкнотите на общоевропейската валута пише "евро" на кирилица. Това е благодарение на президента Георги Първанов, на Ивайло Калфин, на посланик Бойко Коцев. Ако те не бяха отстоявали тази позиция, сега щеше да се говори, че искаме да влизаме в чакалнята на "еурозоната".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай