Гледна точка Църквата трябва да създава училища

Политиците ни може да имат различия, но православието винаги е давало духовното единство на българи и руснаци

Гледна точка  Църквата трябва да създава училища | StandartNews.com

По повод вековния юбилей на храма "Свети Николай Чудотворец" в София, който е Подворие на патриарха на Москва и цяла Русия, у нас гостува делегация на Руската църква, водена от Екатеринбургски и Верхнотурски митрополит Кирил. Той бе любезен да отговори на въпросите на в "Стандарат"

- Ваше Високопреосвещенство, българо-руските църковни връзки винаги са били тесни през вековете, но напоследък те станаха особено динамични. На какво сe дължи това?

- Животът стана динамичен. На това обстоятелство се дължат и засилените контакти между нашите две православни църкви и между нашите два народа. Те наистина са били много близки, но днес събитията се развиват така, че пред славянското и православно единство възникнаха проблеми.

- В този аспект как Руската църквата вижда своята роля за постигане на мир в Украйна?

- Църквата има едно истинско и постоянно оръжие - силата на молитвата. Други варианти за въздействие просто не съществуват. Що се отнася до различни дипломатически стъпки, които могат да спомогнат за прекратяване на кръвопролитията, повярвайте ми, Църквата прави всичко възможно за това. При все че този конфликт не бе създаден от нея, а от политиците.

- Кои са най-големите предизвикателства за православието днес?

- Проблемите на Църквата са винаги едни и същи - това са нашите грехове. Но освен тези духовни проблеми съществуват и материални и организационни. Днес в Русия трябва да се строят храмове, а към тях училища, в които децата да се запознават с основите на православната култура. Трябва наново да евангелизираме руския народ. В годините на безбожие той е останал вътрешно свързан с вярата, но все още е слабо образован религиозно. Това са задачите на Руската църква - да си върне положението, което е имала и загубила. Днес тя има свобода, каквато не е имала нито 100, нито 300 години по-рано, да не говорим за последните 30 или 50. Днес тя е свободна да строи, ръкополага и кръщава. Мисля, че това важи в пълна сила и за Българската православна църква.

- Много анализатори твърдят, че християнството като цяло е в криза. Съгласни ли сте с това?

- Нашият живот постоянно е в криза. Някога по-силна, някога по-слаба. Кризата - това е грях. Да, проблеми наистина съществуват - християнството е подложено на агресията на различни харизматични секти и на ислямски екстремисти. Затова и в Русия, и в България, сме призвани да бъдем истински християни.

Човек, който обича Бога и се смята за християнин, трябва да направи главното - да отправи цялата си душа и съзерцание към Бога чрез молитва. И наред с диханието на физическия живот да възроди и диханието на духовния.

- Може ли политически различия да повлияят на българо-руските отношения?

- И при най-критичния момент на тези отношения - по време на Първата и Втората световна война, когато страните ни попаднаха в противоположни лагери, това по никакъв начин не се е отразило на отношенията между България и Русия в обществен план. Защото една част от елита е едно, а народът съвсем друго. И никакви кризи или съмнения в народната душа не са се наблюдавали. Именно духовното единство между нашите два народа е това, което и днес ще помогне да се преодолеят всички тези временни противоречия или недоразумения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай