Гледат на болните като ходещи касички

Пренасочването на пациенти заради рушвети е тежко престъпление, казва проф. Людмил Бояджиев

Гледат на болните като ходещи касички | StandartNews.com

Болници плащат между 80 и 250 лв. рушвет на доктори, за да им пращат пациенти, разкри в понеделник "Стандарт". Как тези практики вредят и за пациентите, и за лекарското съсловие, попитахме проф. Людмил Бояджиев, началник на Клиниката по кардиохирургия в Националната кардиологична болница.

- Проф. Бояджиев, етични ли са практиките с консултантските договори?

- Нека да върна отговора си малко по-назад. Каквото и да се казва, който се опитва да регламентира нерегламентирани отношения между заведения за болнична и извънболнична помощ, извършва тежко углавно престъпление. То е насочено към човека и неговото право да получи най-доброто лечение.

- Какви подобни практики освен договорите съществуват?

- Преди време заедно със съдействието на главния прокурор Борис Велчев бях включен в комисия, която разгледа начините, по които пациентите получават високоспециализирана медицинска помощ в звената по инвазивна кардиология. Тогава проверката беше направена с "Медицински одит" (ИАМО) и се установи, че има нерегламентирани контакти между клиниките, медицинските специалистите, които насочваха пациентите. Установи се, че личните лекари пренебрегват фактори като близост, отстояние, качество на услугите и да насочват болните там, където имат интерес. Всичко това не е доказано с факти и документи, защото съответните органи - прокуратурата например, не са се разпоредили по съответния начин сигналите да се проверят. Например вярно ли е, че вечер екипите на Бърза помощ получават нерегламентирани суми от болниците, като карат там пациентите? Вярно ли е, че съществуват практики, при които е дефинирано какво трябва да се направи, а се казва - елате на контролни прегледи срещу определени суми. Това е много тежък проблем, у нас пациентите са оставени да се лутат като животни заради парите, които носят след себе си.

- Как си обяснявате факта, че прокуратурата не желае да се заеме с тези случаи?

- Далече съм от това да обвинявам орган, чиято работа и концепция не познавам детайлно, но според мен не е достатъчно да очакваме, че те ще се самосезират. Просто никой не се е обърнал към тях по надлежния ред, за да каже в България се извършва грубо нарушение, което води до последствия за пациентите. Може би научните дружества или пациентските организации трябва да поискат такава проверка. Но има случай в Бургас, при който колега се е обърнал към регионалното звено на ДАНС и 6 месеца не е получил отговор защо се сключват тези договори.

- Има ли шанс Дружеството по кардиохирургия да внесе сигнал в прокуратурата?

- Ние обсъждаме това нещо, защото пациентите, които стигат при нас за лечение след подобни практики, са в много тежко състояние и струват много скъпо на данъкоплатеца - не само като интервенция, но и като ресоциализация. Аз ще предложа в УС на Дружеството по кардиохирургия да инициираме обръщение към компетентен орган, за да се разпореди тази проверка.

- Как се отразяват тези нерегламентирани практики на пациентите?

- Не се ангажирам да говоря за неща, които не съм видял като заключения на мащабни проучвания. Но искам да кажа, че в цяла Европа има един важен критерий - времето от началото на оплакванията до получаването на специализирана помощ. Ако, не дай си Боже, болният живее в "Младост", какво става, ако се подминава университетска клиника "Св. Анна" и се кара в друга далечна болница? Да не говорим за областите, където изобщо няма достъп до специализирана помощ. Министърът на здравеопазването трябва да бъде ангажиран с това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай